Закон і Бізнес


Відповідаючи на запитання, чи піде С.Головатий у відставку, О.Рибачук звинуватив суддів у «політизації»


Влада і закон, №1 (729) 01.01—13.01.2006
2020

Останній минулого року брифінг голови Секретаріату Президента пройшов традиційно: спочатку обговорювались актуальні політичні питання, а потім Олег Рибачук розповів про плани та ключові завдання влади на наступний рік. Поміж тим, «ЗіБ» вирішив поцікавитись у керівника Секретаріату, чи має намір Президент «покарати» звільненням міністра юстиції Сергія Головатого за публічні образи суддівської системи, адже, як відомо, Рада суддів підготувала відповідну заяву, в якій служителі Феміди вимагають від Віктора Ющенка розглянути питання про відповідність С.Головатого займаній посаді.


Судді спекулюють відставкою?

Заяву було оприлюднено на сайті Верховного Суду ще 2 грудня, проте офіційної реакції Президента немає досі. «Те, що сказав С.Головатий, вимоги відставки і те, що твориться зараз в Україні, я б краще, ніж Президент про нагальну необхідність судової реформи, не коментував. Це знову з культури, але вже спілкування окремих людей. Це рішення Печерського, Шевченківського, Полтавських судів, ситуація з приватизацією... У принципі це питання, яке потребує вирішення. Мені приємно, що ми провели вже кілька нарад у Президента за участю керівників судової гілки влади, які, до речі, вже зараз у різних партійних списках. Це ж ненормальна ситуація, коли керівники незалежних гілок влади політизуються. Президент про це вже говорив, і я можу додати тільки одне: ми почуємо ще не одну вимогу про не одну відставку. Це робить ваше життя цікавішим, але довіру до влади, а дуже часто і міжнародну репутацію країни, звичайно, підриває. І це такі реалії», — сказав О.Рибачук, відповідаючи на запитання «ЗіБ».

Про рік минулий і прийдешній

Далі О.Рибачук узявся коментувати, яким для українців і влади буде 2006 рік. За його словами, минулий рік став початком змін, а цей рік стане роком динамічних реформ і модернізації роботи державної машини. У 2006 році будуть реалізовані податкова, судова, пенсійна реформи, реформи житлово-комунальної сфери і системи охорони здоров’я. Окрім того, вже скоро мають з’явитися конкретні результати упевнених рухів у бік європейської та євроатлантичної інтеграції, зокрема, очікується, що на початку року Україною буде отримано статус країни з ринковою економікою (зі схваленням США), завершиться питання спрощення візового режиму і процес вступу до Світової організації торгівлі, до якої Україна вже впритул наблизилася.

Конкретну програму розвитку країни на 2006 рік В.Ющенко представить у парламенті в перший день наступної сесії, а 23 січня — в річницю інавгурації Президента — послання глави держави буде презентоване українському суспільству. Проте журналістів керівник Секретаріату під час останнього брифінгу поінформував про основні завдання влади наступного року. «Завдання, яке поставив Президент перед своєю командою наступного року, — це перш за все модернізація державної роботи, загальний добробут кожного українця, поліпшення роботи всіх інститутів влади, співпраця, а не протистояння, динамічні реформи», — підкреслив О.Рибачук. Отож, пріоритетом наступного року будуть саме реформи.

Не оминули реформи і структури Секретаріату. За словами керівника цього відомства, перший етап реформ уже закінчився і створена нова структура, подібна до тих, які діють у Європі. Щоправда, до презентації нового формату роботи структури потрібно дочекатися останніх юридичних узгоджень.

Крайні знову
судді

Випередив О.Рибачук журналістів із питанням політичної реформи. Голова Секретаріату наголосив, що після введення в дію політреформи керівником держави, лідером нації та гарантом Конституції залишиться Президент, тобто політреформа не призведе до послаблення його позицій, функцій та відповідальності. З такими повноваженнями, які залишаються у глави держави після політичної реформи, він залишатиметься найефективнішим політиком у наступному році.

Водночас О.Рибачук зазначив, що основним завданням політичної реформи є не розподіл владних повноважень, а посилення колективної відповідальності перед громадянами, а Президент буде арбітром.

О.Рибачук ще раз довів до відома журналістів переконання В.Ющенка в тому, що політреформа в нинішньому вигляді може призвести до розбалансування ситуації в країні. При цьому голова Секретаріату наголосив, що Президент робитиме все можливе, аби не допустити порушення конституційного ладу в державі.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи розглядає В.Ющенко можливість оскаржити політичну реформу в Конституційному Суді, чого побоюються його політичні опоненти, О.Рибачук відповів, що така можливість є, але Конституційного Суду немає. У цій площині варто шукати і причини відмови парламенту призначати суддів КС за своєю квотою. «Відверто кажучи, депутати мають побоювання, що Конституційний Суд відразу зрозуміє, що рішення про внесення змін до Конституції приймалося не конституційно. І тому вирішили, що не варто ризикувати. Нехай горить воно все вогнем», — завважив О.Рибачук. Керівник Секретаріату також припустив, що парламенту так і не вдасться обрати суддів КС за своєю квотою, а Суд так і не буде сформований до виборів.

Дешевий газ розбещував?

Прокоментував О.Рибачук і найактуальнішу тему та найбільшу проблему кінця минулого — початку цього року — газ. За його словами, Україна виграла розв’язану проти неї інформаційну війну щодо газових питань. Твердження мотивувалося тим, що європейські та інші країни подали «хороші сигнали» щодо підтримки офіційної позиції України в цих питаннях. «Ми виграли в одному — Європа підтримує позицію України», — наголосив О.Рибачук. Керівник Секретаріату також розповів, що ситуація, яка склалася з газом, має, як це не парадоксально, чимало позитивів, оскільки дешевий газ розбещував, а нинішня ситуація вже дала стимул для української економіки. Тож наступними кроками загартованої країни буде посилення енергетичної безпеки, пришвидшення впровадження енергоощадних технологій. До речі, В.Ющенко вже веде активні переговори з іноземними інвесторами щодо реалізації проектів, які стосуються видобутку газу на території України.

Катерина ПЛЕШКО