Закон і Бізнес


Президент подарував суддям надію на швидку і правдиву судову реформуз нагоди свята


Влада і закон, №51 (727) 17.12—23.12.2005
2426

Цьогорічне свято — День працівників суду — кардинально відрізнялося від попередніх. Хоча б тим, що висловити свою повагу і привітати служителів Феміди прийшли перші особи країни: Президент Віктор Ющенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Юрій Єхануров, секретар РНБО Анатолій Кінах. Окрім побажань та подяк за вагомий особистий внесок у розвиток судової системи, укріплення законності та правопорядку, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод громадян України, ряд суддів отримали державні нагороди. Особливо приємно, що в цей святковий день суддям не приписували всіх можливих огріхів, тож можна стверджувати, що свято вдалося.


Голова Верховного Суду Василь Маляренко був небагатослівним. Він подякував за візит високопосадовим гостям, наголосивши, що для суддів є цінним подарунком і великою честю вітати їх на своєму професійному святі. За його словами, такий жест підкреслює зростання ролі суду, довіри до нього, підкреслює те, що суд набирає сили і значення в державі. В.Маляренко переконаний, що захід стане історичним і практичним кроком, а суддівство і надалі покращуватиме свою роботу, добиватиметься довіри суспільства.

Найдовше вітав суддів Президент В.Ющенко. У своєму виступі на урочистому засіданні він наголосив, що бачить перед собою національну еліту, найповажнішу національну аудиторію. «Я переконаний, ви є взірцем для мільйонів людей», — сказав глава держави, побажавши суддям високої професійності, успіхів у їхній роботі та благополуччя.

В.Ющенко також нагадав про визначне рішення ВСУ, яке було прийняте рік тому в тій же залі під час президентської виборчої кампанії, визнавши, що результати другого туру виборів були сфальсифікованими. Президент наголосив, що мораль та відданість верховенству права працівників ВСУ вберегли суспільство, яке стояло за кілька кроків від громадянської війни. Це рішення викликало велику громадську підтримку, ренесанс довіри громадян до судової системи, держави, влади. Президент укотре наголосив, що принципи демократії, свободи слова та верховенства права є для нашої країни фундаментальними цінностями,
утвердження яких ми сьогодні потребуємо.

Значну частину свого виступу глава держави приділив судовій реформі, що стартує в Україні наступного року, зауваживши, що реформа є тим викликом, на який нескладно дати відповідь при системному підході та постійному моніторингу. На думку В.Ющенка, саме судді Верховного Суду мають бути в центрі проведення цієї «правдивої судової реформи». Він визнав, що «реформу неможливо зробити протягом одного року, але і не можна роками пролонгувати її проведення». Президент закликав Верховну Раду, Кабмін та Верховний Суд солідаризуватися довкола цієї теми.

До речі, за словами
В.Ющенка, вже в січні наступного року на засіданні РНБО буде розглянуто та вперше об’єднано в єдину та ефективну програму дій на 2006 рік пропозиції Верховного Суду, державної комісії та інших зацікавлених сторін щодо проведення судової реформи. Мова йде про конкретний план-графік, який включатиме заходи, починаючи від будівництва приміщень судів, до питань фінансового, соціального та іншого забезпечення суддівського корпусу.

Виступаючи перед судовою елітою, Президент наголосив, що наріжним каменем ефективної діяльності судової системи є незалежність цієї гілки влади. При цьому він зазначив, що хоче своїм прикладом показати неприпустимість використання так званого телефонного права.

Президент підкреслив, що нині судова система має ефективно реагувати на окремі неприємні прецеденти в ній, які призводять до девальвації авторитету та роботи суддів загалом. «Переконаний, що і суди, і судді повинні дбати про свій авторитет, уникати сумнівних рішень, відверто демонструвати прозорість і незалежність», — сказав В.Ющенко, маючи на увазі резонансні справи, на завершення яких чекає суспільство. Для цього самі судді у своїй роботі повинні мужньо протистояти намаганню вплинути на них, керуючись у своїй роботі тільки законом. «Я вірю у вашу чесність, сумління, роботу на користь держави і народу», — підсумував глава держави.

Після вступної вітальної частини святкового зібрання, нагороди за здобутки у професійній діяльності
отримало чимало винуватців свята. Зокрема, указом Президента орденами «За заслуги» ІІІ ступеня удостоївся перший заступник Голови ВСУ, голова Ради суддів Петро Пилипчук, почесне звання «Заслужений юрист України» присвоїли суддям ВСУ Валентину Барбарі, Олександру Волкову, Юрію Кармазіну, Юрію Прокопчуку та Ярославі Мачужак, начальникам управління ВСУ Федорові Марчуку та Віктору Потапенку .

Також заслуженими юристами стали судді Вищого господарського суду: Валентина Божок, Наталія Панченко, Віктор Семчук та керівник апарату ВГСУ Володимир Толстенко.

Катерина ПЛЕШКО