Закон і Бізнес


Яка в Україні судова влада

«мафіозна» чи «народно-геройська»?


Влада і закон, №49 (725) 03.12—09.12.2005
1942

Одні рішення суддів називають «народно-геройськими», як сказав Микола Катеринчук про рішення ВСУ скасувати результати ІІ туру президентських виборів, інші — «мафіозними», як у випадку зі скасуванням указу Президента про звільнення Генпрокурора, так висловився міністр юстиції Сергій Головатий. Про українську судову систему в сучасних умовах існування можна говорити багато, проте «ЗіБ» дає можливість читачам дізнатися, що з цього приводу думають парламентарі.


Одні рішення суддів називають «народно-геройськими», як сказав Микола Катеринчук про рішення ВСУ скасувати результати ІІ туру президентських виборів, інші — «мафіозними», як у випадку зі скасуванням указу Президента про звільнення Генпрокурора, так висловився міністр юстиції Сергій Головатий. Про українську судову систему в сучасних умовах існування можна говорити багато, проте «ЗіБ» дає можливість читачам дізнатися, що з цього приводу думають парламентарі.

Юрій ДІДЕНКО, член Комітету з питань соціальної політики та праці:

— Про корупцію в Україні нині не говорить тільки лінивий. Не оминула ця гірка доля й судової гілки влади. На жаль, багато рішень, прийнятих судами, викликають не тільки подив. Чого варті рішення стосовно Чорноморського суднобудівного заводу, Нікопольського феросплавного та ін. Тому в сучасних реаліях необхідні радикальні зміни в підходах до судової влади. Це реальне матеріальне забезпечення судів та гідна винагорода суддів. У таких умовах доцільно розглядати питання виборності судів.

Марія МАРКУШ, заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:

— Вважаю, що судова влада в Україні втратила почуття реальності, хоча цього не можу сказати про більшість суддів, бо хочеться вірити, що серед них є багато порядних високопрофесійних фахівців. Однак схиляюся до того, що в царині судової влади слід щось змінювати, бо вона втрачає авторитет і віру населення в можливість захистити свої права в судах. У цьому переконують більше випадків винесення незаконних, необгрунтованих рішень та корупція. Мені навіть зараз, при моєму статусі, доводилося стикатися з грубим, некоректним ставленням суддів до сторін під час процесу. В тимчасову слідчу комісію з питань порушення конституційних прав громадян чи не найбільший відсоток скарг громадян надходить саме на дії суддів, їхню корумпованість, тяганину при розгляді справ, винесення незаконних рішень, неможливість захистити в суді свої права та ін. Багато громадян не вірить у можливість саме в суді відновити свої порушені права.

Людмила КИРИЧЕНКО, член Партії регіонів:

— Я не можу погодитися ні з висловом М.Катеринчука, ні С.Головатого. На мій погляд, у нас немає судової системи, в нас є судова влада, яка, на жаль, повністю залежить від Банкової. Але я сподіваюся, що настане час, коли суддям самим набридне бути прислужниками будь-якої влади чи бізнесу, й вони стануть служити тільки закону.

Володимир ГОШОВСЬКИЙ, член Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи:

— Нещасна. Забита. Зацькована. Така, що втратила віхи й орієнтири на шляху розвитку. В судової влади сьогодні вибили грунт з-під ніг, підпорядкували її виконавчій. Самі судді в більшості своїй — люди, охочі чесно виконувати свою роботу, свій обов’язок, знаходяться в підвішеному стані. Власті ними зневажають, народ не поважає й не цінує їхньої праці. Суд і судді у свідомості більшості людей далекі від понять «справедливість» і «правосуддя». Якій нормальній людині, причому людині з вищою юридичною освітою, до душі таке ставлення, коли тебе зневажають і вважають продажним, а твою працю — нікчемною?

У судової влади є тільки один шлях розвитку, одна мета — стати дійсно народним судом. Досягти такої висоти професіоналізму, щоб про справедливість суддів говорили люди. Для судді не страшно бути суворим, народ це розуміє й деколи, навпаки, дорікає за зайву м’якість. Але бути несправедливим, судити не згідно із законом суддя не має права.

Валерій КОНОВАЛЮК, перший заступник голови Комітету з питань бюджету:

— На мою думку, ми не можемо гудити судову владу й називати її мафіозною. Але й не можемо повною мірою стверджувати протилежне. Бо судова гілка влади сьогодні застигла в дивному вигляді й потребує оновлення. Вона має наблизитися до народу. Судді мають обиратися, так само, як і має бути механізм їхнього відкликання.

За висновками міжнародних експертів, більшість ухвалених українськими судами рішень є необ’єктивними та упередженими. До цього додається корупція, й це не є таємницею.

У державі необхідно здійснити судову реформу і створити суддям такі умови праці, щоб вони були зацікавлені не брати з-під поли та не перебувати під пресингом, а відстоювати права людей і власну гідність.

Підготувала Катерина ПЛЕШКО