Закон і Бізнес


Євроексперти підтримали усунення ВР від призначення суддів


20.06.2013 10:05
1419

Венеціанська комісія позитивно оцінює запропоновані Конституційною асамблеєю зміни до Конституції України, які передбачають виключення парламенту з процесу призначення суддів.


Про це заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт, передають «Подробности».

Т. Маркерт нагадав, що реформування судоустрою в Україні - одна з ключових умов для підписання Угоди про Асоціацію з Євросоюзом, яке може відбутися на вільнюському саміті "Східне партнерство" в листопаді поточного року.

Зокрема, секретар ВК позитивно оцінив можливість внесення змін до Конституції України, які виключать Верховну Раду з процесу призначення суддів. Ці нововведення розробила Конституційна асамблея.

"Позитивний момент полягає в тому, що випробувальний термін для суддів скасують, і їх не потрібно буде затверджувати у Раді після п'яти років роботи", - зазначив секретар Венеціанської комісії.

Якіснішим в майбутньому, на думку Т.Маркерта, стане і склад Вищої ради юстиції - у нього входитимуть судді, обрані іншими суддями.

"Україна врахувала запропоновані Венеціанською комісією раніше рекомендації про удосконалення виборчої та судової системи", - резюмував Т. Маркерт.