Закон і Бізнес


New York Times: «Україна не вважає Росію перешкодою на шляху до НАТО»


Україна і світ, №44 (720) 29.10—04.11.2005
1822

23 жовтня міністр оборони України Анатолій Гриценко висловив упевненість у тому, що Росія не стане перешкоджати вступу України в НАТО. Він сказав, що важче буде переконати українське населення, котре багато десятиліть піддавалося радянській пропаганді, яка в чорних фарбах змальовувала НАТО.


На короткій прес-конференції з міністром оборони США Дональдом Рамсфелдом А.Гриценко сказав, що потенційне членство України в НАТО не «становить загрози для Російської Федерації». Відповідаючи на запитання, чи не очікує він заперечень з боку Москви проти кроків України в напрямі членства в НАТО, А.Гриценко сказав: «Я не бачу в цьому дійсно серйозної проблеми».

Коментарі міністра оборони України прозвучали, коли міністри оборони країн НАТО зібралися в Литві на свою четверту за 4 роки зустріч, присвячену оцінці бажання України вступити в Північноатлантичний альянс і наданню їй у цьому допомоги. Ніяких термінів для прийому України в НАТО названо не було. Натомість міністри оборони країн НАТО приїхали в колишню радянську республіку, яка недавно стала новим членом цієї організації, щоб обговорити плани України щодо військової реформи, покликаної привести її Збройні сили у відповідність із вимогами НАТО.

Україна вже збільшила свої військові витрати й вивчає можливості відмови від обов’язкового призову на військову службу та створення повністю добровільних, професійних збройних сил. Уряд у Києві розробляє плани виведення з експлуатації систем озброєння радянської епохи, особливо важких танків, щоб створити легші та мобільніші частини.

Росія не є членом НАТО, але її тінь падала на колишні дебати союзу з питання членства в ньому колишніх комуністичних країн Центральної та Східної Європи.

З погляду Москви, членство України в НАТО, можливо, розглядається в більш негативному світлі, ніж вступ у НАТО колишніх членів Організації Варшавського договору, а також трьох прибалтійських країн, які в минулому були радянськими республіками. Україна десятиліттями була житницею Радянського Союзу та центром важкої і гірничорудної промисловості. Як слов’янська нація, вона має глибокі історичні та релігійні зв’язки з Росією.

Відсутність громадської підтримки членства України в НАТО є зрозумілою, сказав А.Гриценко, тому що багато громадян нашої країни страждають від «відсутності інформації» щодо НАТО і з радянських часів зберігають стереотипи погляду на цей союз та його місію. Міністр передбачив, що, коли уряд у Києві виконає свою обіцянку провести політичну реформу й почнеться зростання економіки, громадськість стане довіряти своєму керівництву і підтримає членство в НАТО.

Д.Рамсфелд заявив, що його український колега сказав йому, що «деякі міфи, спотворене уявлення та дезінформацію вже розсіяно» і що в нього немає сумнівів у тому, що, як і у випадку з іншими країнами, включаючи Польщу, в Україні розпочнеться сильний рух на підтримку НАТО.