Закон і Бізнес


Президент виступив за зняття недоторканності

А всіх міністрів-політиків відправить «на поле» заробляти підтримку виборців


Влада і закон, №41 (717) 08.10—14.10.2005
2144

Президент України Віктор Ющенко виступив 4 жовтня в ефірі чотирьох українських телеканалів.


Під час виступу він висловив переконання, що уряд, очолюваний Юрієм Єхануровим, продемонструє свою ефективність уже в найближчі 2—3 місяці. «Відповідь на те, як досягти економічної стабільності, — це відповідь, яку може дати уряд у найближчі 2—3 місяці», — сказав Президент.

Він відзначив, що уряд Ю.Єханурова — один із прагматичних, у якого є майже ідеальні обставини для продуктивної роботи, оскільки над членами нового уряду не тяжіють політичні обіцянки.

В.Ющенко також обіцяє змінити голів обласних державних адміністрацій, які не виконали покладених на них завдань. «Зміни будуть. Цього повинні чекати регіони, які не виконали завдань, не викликали довіри, не дали ефективних показників», — сказав В.Ющенко.

Президент обіцяє, що губернатори й міністри, які захочуть взяти участь у виборах до Верховної Ради в 2006 році, підуть у відпустку, як це передбачено законом. «Вони згідно із законом чинитимуть. Підуть у відпустку, підуть на поле, хто визначив свою дорогу політичну, й чесно зароблятимуть підтримку в людей», — сказав він.

Він також відзначив, що в губернаторському корпусі будуть представники різних політичних сил.

Затримку з призначенням трьох міністрів і віце-прем’єр-міністра Президент пояснює тим, що претенденти на ці посади нині завершують попередню роботу. «Прізвища є. Але є й відповідне прохання зробити це в окремий день у зв’язку із завершенням цими людьми роботи на своїх ділянках. Деякі з них працюють навіть не в Україні», — сказав глава держави.

Президент заявляє, що члени його команди, звинувачені в корупції, залишаться в політиці, якщо звинувачення проти них не будуть підтверджені. Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналістів, чи підуть на парламентські вибори в списку Народного союзу «Наша Україна» звільнені з високих посад члени президентської команди, зокрема екс-секретар РНБО Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що звинувачення членів його команди в корупції з боку екс-держсекретаря Олександра Зінченка не підтвердилися, проте щодо кожної заяви триває розслідування.

Відповідаючи на запитання, наскільки розслідування буде прозорим,
В.Ющенко запропонував журналістам узяти це питання під свій контроль.

Він також виступає за зняття депутатської недоторканності взагалі, обгрунтовуючи свою думку тим, що депутати — звичайні люди.

Президент не драматизує ситуації у зв’язку з падінням рівня довіри населення до нього. «Ще не вечір. Не поспішайте судити», — сказав він, коментуючи зниження рівня довіри до нього згідно з наслідками останніх соцопитувань.

Глава держави вважає, що в України ще є шанс приєднатися до Світової організації торгівлі до кінця цього року. «Приблизно 60% від того, що потрібно для СОТ, зроблено», — сказав Президент. Він відзначив, що прийнято ключові закони щодо захисту інтелектуальної власності та митних тарифів. «Україна йде за графіком і має всі шанси бути включеною в СОТ», — сказав він.

В.Ющенко пообіцяв прийти на майдан Незалежності в день річниці «помаранчевої революції». Він висловив упевненість у тому, що здавати помаранчеві стрічки не будуть.