Закон і Бізнес


Суддя став корупціонером через дружину


№25 (1115) 22.06—28.06.2013
2940

Виконуючого обов’язки голови одного з райсудів Одеської області обвинувачують у скоєнні корупційного правопорушення: він ухвалив рішення на користь голови РДА, під керівництвом якого працювала дружина судді.


Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю Одеської області за погодженням з прокуратурою області й ГПУ надіслали до суду адміністративний протокол, складений за фактом здійснення корупційного правопорушення виконуючим обов’язки голови одного з районних судів регіону. Встановлено, що на початку цього року служитель Феміди прийняв у провадження адмінсправу щодо голови державної райадміністрації, який у той час був безпосереднім керівником дружини судді.

Порушуючи стст.11 і 15 Кодексу суддівської етики представник правосуддя виніс рішення на користь відповідача. Проте Апеляційним судом Одеської області воно було скасоване, відповідач визнаний винним, на нього накладений штраф у розмірі 1700 грн.

Як з’ясувалося, в ході розгляду цієї адміністративної справи в судді виник конфлікт інтересів, що могло вплинути на його рішення.

Таким чином, суддя порушив ст.14 закону «Про принципи запобігання і протидії корупції», ст.172-7 КпАП і п.6, п.4, ст.54 закону «Про судоустрій і статус суддів». А саме: він не вжив заходів з недопущення виникнення конфлікту інтересів, не повідомив невідкладно безпосередньому керівникові (у Раду суддів або Апеляційний суд Одеської області) про наявність конфлікту інтересів і не виніс постанову про самовідвід.

Зібрані з даного факту матеріали перебувають у Апеляційному суді Одеської області для визначення підсудності.