Закон і Бізнес


Палац для Феміди

На півострові дбають про комфорт не лише законників, а й усіх відвідувачів


У презентованому В.Чорнобуком фотоальбомі показано, як за короткий час напівзруйнована будівля суду перетворилася на справжній палац правосуддя.

№24 (1114) 15.06—21.06.2013
2940

В Криму відбулася урочиста презентація будівлі Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, частина якого розташована у Феодосії. За короткий проміжок часу керівництву установи вдалося перетворити напівзруйноване приміщення на справжній палац правосуддя.


Як повідомила «ЗіБ» прес-секретар апеляційного суду Мар’яна Павловська, під час урочистої презентації нового приміщення голова установи Валерій Чорнобук особисто провів екскурсію. Гостям показали облаштовані приміщення для тримання підсудних, конвойні приміщення, обладнані за останніми європейськими вимогами, зали судових засідань, кімнати психологічного розвантаження тощо.

Варто зауважити, що частина суду апеляційної інстанції була розміщена у Феодосії задля підвищення ефективності судочинства та покращення доступу до правосуддя східних районів автономії, розташованих на значній відстані від Сімферополя.

З 2004 року у Феодосії функціонувала лише одна судова палата з розгляду цивільних справ. У квітні 2012-го, за сприяння нового керівництва, тут було створено судову палату в кримінальних справах, яка розглядає апеляційні скарги на рішення 7 місцевих загальних судів східної частини півострова.

Для ефективної роботи палати в кримінальних справах керівництво створило умови для розгляду всіх категорій справ, зокрема й таких, в яких підсудного тримають під вартою. Технічний стан залів судових засідань відповідає всім вимогам. З урахуванням необхідних санітарних норм та умов безпеки облаштовані кабінет начальника конвою, 2 кімнати для тримання підсудних.

«Ми не зупиняємося на досягнутому та продовжуватимемо працювати в цьому напрямі, аби створити комфортні умови не лише для колективу апеляційного суду, а й для усіх відві­дувачів, які звернулися до нашого суду по захист своїх конституційних прав. Адже повинні пам’ятати, що для будь-якого суду головне не стіни, а утвердження принципу верховенства права та справедливості, зміцнення гарантій захисту прав людини та покращення доступу до правосуддя», — зауважив під час наради, що відбулася після екскурсії, В.Чорнобук.

У вітальному слові голова Державної судової адміністрації Руслан Кирилюк зауважив, що суд повинен орієнтуватися на відкритість доступу до правосуддя. Він підкреслив, що головними показниками ефективності судової системи мають бути високий рівень суспільної довіри та задоволеність відвідувачів.

«З’їзд суддів, який відбувся в лютому цього року, затвердив Стратегічний план розвитку судової влади України на 2013—2015 роки. Цей документ орієнтує нас на перспективу. Сьогоднішнє свято — це невеликий, однак дуже важливий крок до кращого майбутнього», — відзначив очільник ДСАУ.

Тимчасовий виконувач обов’язків ректора Національної школи суддів Наталія Шукліна, скориставшись нагодою, запропонувала обговорити можливість відкриття другого регіонального відділення школи в Сімферополі (перше відділення розташоване в Севастополі). Вона також запросила суддів до проходження навчання.

Міський голова Феодосії Олександр Бартенєв своєю чергою висловив удячність від імені громадян, які вже захистили свої права в Апеляційному суді АРК. Крім того, він відзначив прагнення керівництва суду апеляційної інстанції до конструктивних змін задля покращення ефективності роботи.

Під час наради В.Чорнобук подарував почесним гостям фотоальбом, який засвідчує, що за короткий проміжок часу напівзруйнована будівля суду перетворилася на справжній палац правосуддя. На завершення урочистостей, Р.Кирилюк зауважив, що відкриття ще одного приміщення суду — це черговий крок у реалізації судової реформи в Україні.

«Насправді прийняття законів — це не вся судова реформа, багато залежить від людей, які їх застосовують при розгляді справ та створюють умови для здійснення правосуддя», — підкреслив очільник ДСАУ. За його словами, саме від таких людей, як В.Чорнобук, залежить успіх судової реформи. Р.Кирилюк подякував керівництву Апеляційного суду АРК за свято, а керманичам автономії — за підтримку та розуміння.