Закон і Бізнес


Голова ВКДКА виступив на захист адвокатської таємниці


14.06.2013 09:01
3280

Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Валентин Загарія вимагає провести перевірку законності дій слідчих управління УМВС в Закарпатській області, які з порушенням закону провели обшук у місцевого адвоката.


Про це, як стало відомо «ЗіБ», йдеться у зверненні В.Загарія до Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Підставою для такого звернення стало повідомлення, яке надійшло на адресу Голови ВКДКА від голови Ради адвокатів Закарпатської області Олексія Фазекош. За інформацією, яку О.Фазекош виклав у листі на адресу Голови ВКДКА , співробітники слідчого управління УМВС в Закарпатській області грубо порушили гарантії адвокатської діяльності під час обшуку, що проводився за місцем проживання та за місцем здійснення адвокатської діяльності адвоката Василя Кошелі на підставі ухвали Свалявського районного суду від 6 червня 2013 року.

Зокрема, О.Фазекош відзначив, що лише через півгодини після початку обшуку слідчий управління УМВС в Закарпатській області повідомив раду адвокатів про необхідність присутності її представника під час проведення таких слідчих дій. Як наслідок, рада адвокатів була позбавлена можливості забезпечити присутність свого представника під час слідчої дії.  При цьому під час проведення  обшуку було вилучено документи, пов’язані з адвокатською діяльністю не тільки В.Кошелі, але й інших адвокатів.

Коментуючи ситуацію кореспонденту «ЗіБ», Валентин Загарія нагадав, що положення ч.2 ст.23 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зобов’язують завчасно повідомляти ради адвокатів регіону про необхідність присутності її представника під час проведення обшуку. «Ця норма має імперативний характер та спрямована на забезпечення дотримання вимог закону щодо адвокатської таємниці», — пояснив В.Загарія. Тому, «будь-які дії працівників правоохоронних органів, які штучно позбавляють адвоката передбачених законом інструментів захисту однієї з фундаментальних гарантій адвокатської діяльності – адвокатської таємниці — не можуть і не будуть залишатись без уваги з боку органів адвокатського самоврядування», — наголосив глава ВКДКА.

Він також повідомив, що вже направив відповідне звернення на адресу Міністра внутрішніх справ В.Захарченка з вимогою перевірити законність дій працівників слідчого управління УМВС в Закарпатській області. «ВКДКА реагуватиме на кожен  випадок посягання на гарантії адвокатської діяльності, вимагаючи притягнення осіб, винних у таких порушеннях, до передбаченої законом відповідальності», — запевнив Валентин Загарія.