Закон і Бізнес


Тимошенко можна звинувачувати в корупції – німецький адвокат


13.06.2013 15:59
3192

Документи американської юстиції, в яких український екс-прем'єр Юлія Тимошенко згадувалася як спільниця Павла Лазаренка у корупційних злочинах, можуть бути підставою для публічного обвинувачення Ю.Тимошенко у корупції.


Про це заявив німецький адвокат Віктор Бах на засіданні круглого столу «ЄС-Україна: шляхи та перспективи співпраці», що відбувся 11 червня в будівлі Європарламенту в Страсбурзі. Віктор Бах розбирався з судовим позовом колишнього прем'єр-міністра України проти чинного

Йдеться про судовий процес за позовом Ю.Тимошенко до прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Ю.Тимошенко спробувала через Земельний суд Гамбурга заборонити М.Азарову посилатися в публічних виступах на документи американської юстиції у справі Павла Лазаренка. У них Ю.Тимошенко згадується як спільниця Лазаренка.

«Парадоксально, що до німецького правосуддя апелювала саме Юлія Тимошенко, - розповів Бах. - Таким чином, вперше в німецькому суді розглядалася звинувачення одного українського політика на адресу іншого. Справу цю Юлія Тимошенко програла. Гамбурзький суд визнав, що документи із США є достатнім свідченням, щоб звинувачувати Юлію Тимошенко в корупції».

Адвокат додав, що якби подібне розслідування проводилося в Німеччині, Ю.Тимошенко неминуче б опинилася під слідством.

У своєму позові Ю.Тимошенко аргументувала, що обвинувального акта у справі Лазаренка не достатньо, щоб звинуватити її в корупції, і що американська юстиція не заводила справу в її відношенні. Разом з тим, адвокати Тимошенко не оскаржували зміст документа. А в ньому протягом 50 з гаком сторінок кілька разів згадувалася Ю. Тимошенко, і було вказано цілком конкретно, скільки грошей вона переводила П.Лазаренку, яким чином допомагала йому у підтримці корупційної схеми. У результаті суд виніс рішення на користь М.Азарова. Німецьке правосуддя підтвердило, що прем'єр-міністр України має повне право цитувати ці документи і звинувачувати Ю.Тимошенко у корупції.

«На думку суду в Гамбурзі, ці документи є серйозною підставою для проведення розслідування щодо Юлії Тимошенко за підозрою в корупційних зв'язках. Гамбурзький суд висловив у своїй постанові припущення, що в Америці їй не пред'явили звинувачення, тому що вона не є громадянкою США і не перебуває на території США. На мій погляд, займатися цими справами повинна не американська прокуратура, а прокуратура України», - пояснює Віктор Бах.

Як зазначив адвокат, по цьому суду досі вкрай мало інформації. Німецькі журналісти не звернули на нього уваги, тому що рішення суду не відповідає загальноприйнятому в Німеччині думку, що Тимошенко «жертва політичних репресій».