Закон і Бізнес


Без парламенту ДСАУ з Дарницьким райсудом не «впоратись»


Правосуддя, №13 (698) 26.03—01.04.2005
1977

Дарницький районний суд Києва, майже зруйнований вибухом, що пролунав більше ніж рік тому, все ще перебуває в занедбаному стані. Оскільки «ЗіБ» узяв за мету відстежувати всі новини, що стосуються такої загрозливої для українського судочинства ситуації, наводимо відповідь Державної судової адміністрації на лист лідера Християнсько-ліберальної партії України Леоніда Черновецького.


Дарницький районний суд Києва, майже зруйнований вибухом, що пролунав більше ніж рік тому, все ще перебуває в занедбаному стані. Оскільки «ЗіБ» узяв за мету відстежувати всі новини, що стосуються такої загрозливої для українського судочинства ситуації, наводимо відповідь Державної судової адміністрації на лист лідера Християнсько-ліберальної партії України Леоніда Черновецького.

Державна судова адміністрація України

Народному депутату України
Черновецькому Л.М.

Шановний Леоніде Михайловичу!

На виконання доручення Кабінету Міністрів від 4.03.2005 №8756/1/1-05 Державною судовою адміністрацією спільно з Київською міськдержадміністрацією розглянуто ваше звернення від 25.02.2005 №384 щодо ситуації із забезпеченням Дарницького районного суду м.Києва приміщенням, яка склалася у зв’язку з вибухом минулого року в його приміщенні.

Відповідно до доручень Кабінету Міністрів від 16.02.2004 №7290/1 та Президента від 8.04.2004 №452/13934-01 Київську міську державну адміністрацію зобов’язано вжити термінових заходів щодо надання приміщення для розміщення суду.

Під час виконання доручення уряду виявилося, що на території Дарницького району м.Києва приміщення, яке б можна було запропонувати для розміщення суду і яке б за площею задовольнило його потреби, немає. Водночас укладання значних за обсягом державних коштів у ремонтно-відновлювальні роботи в аварійному приміщенні суду, яке за площею не відповідає його потребі, є недоцільним. Тому було прийнято рішення про забезпечення Дарницького районного суду належним приміщенням шляхом добудови об’єкта незавершеного будівництва загальною площею 6000 м2 на проспекті Бажана, 32, будівельна готовність якого становить 30 відсотків. Це рішення підтримано головами Дарницького районного суду та Апеляційного суду м.Києва.

Державна судова адміністрація робить усе від неї залежне для якнайшвидшого забезпечення суду належним приміщенням. Минулого року Державною судовою адміністрацією забезпечено проведення необхідного технічного обстеження об’єкта на просп. Бажана, 32, а також замовлено коригування проектно-кошторисної документації. Однак головне завдання — розгортання будівельних робіт на об’єкті — не було вирішене через відсутність фінансування.

Згідно з попередніми розрахунками на завершення будівництва з урахуванням переобладнання будівлі під суд необхідно понад 40 млн грн., що вдвічі більше від загального обсягу капітальних видатків, які передбачалися в 2004 році в державному бюджеті на утримання загальних місцевих судів. До того ж ту частину з цих видатків, котра передбачалася на будівництво, на початку року було розподілено між об’єктами, роботи на яких розпочалися в попередні роки. Крім того, слід зауважити, що цей обсяг видатків не перевищував 10 відсотків від нагальної потреби місцевих судів.

Становище ускладнюється у зв’язку з тим, що в законі «Про Державний бюджет України на 2005 рік» капітальні видатки на утримання загальних місцевих судів зменшені порівняно з 2004 роком і становлять лише 20 млн грн., що унеможливлює вирішення питання щодо фінансування цього об’єкта.

З огляду на зазначене на сьогодні єдиним можливим шляхом забезпечення фінансування, враховуючи належність об’єкта до комунальної власності, є фінансування його в цьому році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів.

Відповідно до чинного законодавства розподіл зазначених коштів здійснюється урядом за пропозиціями народних депутатів та за погодженням із Комітетом Верховної Ради з питань бюджету.

Враховуючи викладене, просимо в установленому порядку надати Кабінету Міністрів ваші пропозиції щодо включення об’єкта незавершеного будівництва на просп. Бажана, 32 в м.Києві до переліку об’єктів, на які спрямовуються кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів у 2005 році.

З повагою

І.БАЛАКЛИЦЬКИЙ,
заступник голови

Слід зазначити, що на нещодавніх парламентських слуханнях з питань здійснення судово-правової реформи проблему Дарницького суду також було піднято на загальне обговорення.

За словами голови цього суду Богдана Вавринчука, його колектив і далі залишається наодинці з невирішеною проблемою відсутності безпечного приміщення. І це незважаючи на те, що Дарницький районний суд у 2004 році розглянув 5126 цивільних справ, 724 кримінальні справи на 875 підсудних і 39690 адміністративних справ. Навантаження на одного суддю — 202 справи за місяць.

«Згадаймо, — звернувся до парламентарів голова суду, — скільки до цього було проникнень у приміщення судів, скільки було нападів на суддів та працівників суду. Але відповідних дій щодо забезпечення безпеки суддів, працівників суду, а також громадян з боку відповідних органів проведено не було. І це стосується не тільки безпеки суду, його працівників, а й ставлення всіх гілок державної влади до суду, а саме — до забезпечення діяльності суду і, зокрема, до забезпечення діяльності районних судів.

Шановні депутати! Якщо ми говоримо, що будуємо правову державу, то мені здається, що це будівництво повинно стосуватися не тільки прийняття відповідних законів, а й забезпечення діяльності тих органів, які будуть застосовувати ці закони, зокрема судових органів. Інакше всі ці розмови про будівництво правової держави будуть тільки розмовами».

Під кінець виступу голова Дарницького суду наголосив: «Хіба можна нормально відправляти правосуддя в судах Києва, якщо для їхнього функціонування необхідно 128 млн грн., а держава виділяє 13 млн грн? Ми що, повинні на 10% працювати?»

Всеволод НЕКРАСОВ