Закон і Бізнес


Президент зобов’язав бізнес не давати хабарів чиновникам

А Прем’єр закликала не знищувати конкурентів «із політичних мотивів»


Влада і закон, №12 (688) 19.03—25.03.2005
2188

Форум «Бізнес і влада — партнери», що відбувся 5 березня, зібрав велику кількість підприємців і перших осіб країни, а також продемонстрував стійке бажання влади порозумітися з представниками всіх видів бізнесу. Спочатку програма форуму була розрахована на вступне слово Президента і три різні секції, але останнім не судилося втілитися в життя, оскільки слово глави держави розтяглося в цілому години на чотири. Прагнучи не відхилятися від загальної тематики форуму, Президент усе-таки торкнувся ряду інших досить важливих державних проблем.


Форум «Бізнес і влада — партнери», що відбувся 5 березня, зібрав велику кількість підприємців і перших осіб країни, а також продемонстрував стійке бажання влади порозумітися з представниками всіх видів бізнесу. Спочатку програма форуму була розрахована на вступне слово Президента і три різні секції, але останнім не судилося втілитися в життя, оскільки слово глави держави розтяглося в цілому години на чотири. Прагнучи не відхилятися від загальної тематики форуму, Президент усе-таки торкнувся ряду інших досить важливих державних проблем.

Під час спілкування з підприємцями Віктор Ющенко заявив, що через два-три тижні буде запроваджено нову процедуру реєстрації бізнесу. На його думку, наявна процедура реєстрації є дуже забюрократизованою. Спрощену процедуру глава держави окреслив буквально таким чином: «Ми поставимо в кабінеті 18 стільців для представників реєстраційних органів, і підприємець в одному приміщенні пройде всю процедуру реєстрації».

Також не виключено, що на три роки для малого і середнього бізнесу будуть оголошені «податкові канікули», принаймні Президент висловив таке припущення.

Він також укотре вказав на необхідність виведення капіталів з тіні й оголосив про безжальну боротьбу з корупцією в держорганах. При цьому Президент зазначив, що до підприємців, які хоч раз спробують порушити закон щодо сплати податків, з ранку до вечора ходитиме податкова.

Тепер держслужбовцям І — ІІІ категорій, які зганьбили себе корупційними діями, доведеться серйозно побоюватися Національного бюро розслідувань, яке приділятиме особливу увагу викриттю злочинів чиновників. За словами Президента, НБР, сконцентрувавши в одних руках усі слідчі функції, через ці ж функції проведе ефективний моніторинг зловживань державних службовців І — ІІІ категорій. У цій складній справі бюро буде необхідна допомога вітчизняного бізнесу. Щоб заява прозвучала вагоміше, В.Ющенко звернувся до учасників форуму: «Я вас зобов’язую не платити жодного хабара», потім пообіцяв, що представники влади хабарів не братимуть.

Нагадаємо, що 1 березня глава держави повідомив, що в Україні буде сформоване Національне бюро розслідувань, яке концентруватиметься на розкритті найгучніших справ і резонансних злочинів. Також до його компетенції належатиме ведення антикорупційної діяльності в органах держвлади.

Віктор Ющенко застеріг, що при змінах у системі оподаткування можливе виникнення серйозної бюджетної кризи. Зокрема, при переході від високих податків до низьких і розширенні бази оподаткування, на думку Президента, можна опинитися перед проблемою серйозного держборгу.

Глава держави підкреслив, що, якщо влада і бізнес не домовляться про регулярну планову сплату податків, країна може вийти на серйозний дефіцит бюджету, і, як наслідок, може з’явитися необхідність запозичення на міжнародному ринку кількох мільярдів доларів, щоб покрити дефіцит бюджету.

Крім того, Президент упевнений, що прямі податки в Україні відповідають європейському рівню, проте соціальні податки є проблемою для всіх. В.Ющенко заявив, що особливу увагу слід приділити пенсійній реформі.

В ході форуму глава держави торкнувся теми міжнародного скандалу України й Німеччини, пов’язаного з виданням великої кількості віз. У цьому контексті В.Ющенко виступив за надання Євросоюзом безвізового режиму українським студентам, діячам мистецтва, підприємцям і журналістам. Це достатньо вузькі категорії українських громадян. За його словами, надання Євросоюзом безвізового режиму для цих категорій буде демонстрацією «розуміння ЄС українського устремління в Європу».

На відміну від Президента, Прем’єр Юлія Тимошенко була більш лаконічна. Вона виступила за припинення переслідувань бізнесменів за політичними мотивами. За її даними, зараз спостерігається ситуація, коли представники старої влади продовжують «бити» «помаранчевий бізнес», а представники нової влади – «біло-блакитний». У зв’язку з цим Прем’єр повідомила, що найближчим часом спробує добитися припинення таких дій. На її погляд, знищувати політичних конкурентів – «це остання справа».

Вона підкреслила, що хоче налагодити партнерські відносини з бізнесом, для чого потрібно частіше зустрічатися. Прем’єр також заявила про готовність створити при уряді кількість рад бізнесменів, необхідну для вирішення невідкладних потреб бізнесу, а нині уряд активно працює над полегшенням життя бізнесменів.

Крім того, Прем’єр ініціює значне спрощення податкової системи. За її словами, з першого дня роботи в уряді вона доручила ДПАУ розрахувати, якими можуть бути надходження до бюджету за умови збереження тільки податку на доходи фізичних осіб на рівні 13%, запровадженні податку на реалізацію на рівні 7 — 10% і збереженні ренти й активів. Все це — без ПДВ і податків на фонд оплати праці.

Ю.Тимошенко заявила, що уряд створив фокус-групи з підприємств, які розраховують баланси в разі переходу на простішу і зрозумілішу систему оподаткування.

У той же час Прем’єр підкреслила, що в результаті зменшення імпортних мит ціни на деякі товари можуть дещо зрости. Це може відбутися тому, що при чинних ставках імпортери фактично не платять офіційні мита на імпорт, а тільки дають хабарі митникам. Нові ж митні тарифи, за словами Прем’єра, можуть у сукупності виявитися дещо більшими, ніж хабарі, які платять зараз на кордоні.

Ще 28 лютого Прем’єр заявила, що уряд прийняв перші пропозиції, які стосуються змін до закону «Про митний тариф», і висловила припущення, що ці зміни сприятимуть зниженню цін на імпортовані товари на внутрішньому ринку. Того ж дня Кабмін передав законопроект до парламенту. 3 і 4 березня ВР розглядала цей законопроект і прийняла його в першому читанні. Цим законом передбачається скасування імпортного мита на банани, цитрусові й мобільні телефони. Крім того, передбачається скоротити вдвічі мито на білизну і встановити його на рівні 12%, втричі зменшити мито на взуття — до 10%, в 10 разів зменшити мито на пральні машини — до 5%, і в 5 разів — на пилососи, міксери, подрібнювачі, на телевізори — до 10%.

Перший віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах під час свого виступу заявив, що наведення ладу з приватизацією українських підприємств супроводжуватиметься захистом прав інвесторів. Він упевнений, що величезний авторитет і симпатії, які завоювала Україна в світі під час «помаранчевої революції», будуть трансформовані в інвестиції тоді, коли в українському бізнесі будуть чіткі та зрозумілі правила. Він також наголосив на необхідності зміцнення авторитету держчиновників.

За словами А.Кінаха, уряд готує ряд законопроектів з питань легалізації доходів фізичних осіб і легалізації капіталів. Він переконаний, що в процесі євроінтеграції України всі питання повинні розглядатися в площині українських національних інтересів, а діалог влади і бізнесу має спиратися на рівні партнерські відносини, до яких уряд готовий.

Всеволод НЕКРАСОВ