Закон і Бізнес


Справедливість має запанувати

А шахраї — бути покарані, впевнений Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ


Правосуддя, №1-2 (677-678) 01.01—14.01.2005
2503

Після того як у Верховній Раді вщухли пристрасті навколо політреформи та проведення переголосування виборів Президента, відновили свою роботу і парламентські комітети. 15 грудня, саме в День працівника суду, своє засідання провів Комітет з питань правової політики, який спершу розглянув 30 кандидатур суддів для обрання їх безстроково.


Після того як у Верховній Раді вщухли пристрасті навколо політреформи та проведення переголосування виборів Президента, відновили свою роботу і парламентські комітети. 15 грудня, саме в День працівника суду, своє засідання провів Комітет з питань правової політики, який спершу розглянув 30 кандидатур суддів для обрання їх безстроково.

Василь Онопенко. Розглянемо питання стосовно обрання суддів безстроково.

Сергій Слабенко. Дозвольте я ознайомлю вас із зауваженнями, які я маю, щодо оформлення супровідних документів, котрі подаються суддями. По-перше, на мій погляд, слід певною мірою доопрацювати та уніфікувати ці документи, бо кожен суддя пише по-різному заяви щодо обрання на посаду. Посилаються на вимоги Конституції, на закон «Про судоустрій України», дехто — на закон «Про статус суддів». Найбільшим зауваженням є те, що до Верховної Ради подаються не засвідчені головою Вищої кваліфкомісії копії рішень, а оригінали. Наступне зауваження особливо стосується Вищого господарського суду. Документи, біографічна довідка, робота кандидата, відповідні дані трудової діяльності… ми дивимося на питання щодо порядку обрання та визначаємо термін: або від призначення Верховною Радою, або в деяких випадках від рішення обласної ради, тобто дуже важко визначитися з терміном перебування на посаді судді. Також відсутні протоколи кваліфікаційної атестації, якщо строк перебування на посаді судді перевищив 5 років, а також висновок про складання іспитів кандидатом.

Окреме питання стосується подання медичних довідок. Законодавець дійсно не визначив, яка це має бути форма довідки. Тому серед документів є типові довідки та безліч різних сертифікатів.

В.Онопенко. Можливо, не всі знають, що Сергій Іванович очолює підкомітет з питань роботи із суддями і судами. Всі матеріали, які надходять до нас у комітет, я розписую на підкомітет, і він дивиться, знайомиться, читає, і одразу ж намагаємося виправити ситуацію. Тут нам потрібно плідніше попрацювати з підкомітетами.

Василь Сіренко. Я хотів би дізнатись, як у Вищому господарському суді врегульовано питання про строк обрання суддів на посаду, включаючи голову суду, коли їх призначено на адміністративну посаду і коли в них закінчується строк перебування на адміністративній посаді чи коли в них закінчується строк переобрання? Депутат Ю.Кармазін спробував добитися таких даних, але отримав формальну відписку. Як ми можемо добитися документального підтвердження, коли, де, що сталося?

В.Онопенко. Як ми розглядатимемо кандидатури суддів? У нас є 30 чоловік: до господарських судів і окремо до місцевих судів. Отже, подивіться уважно на список суддів, поданих для обрання до місцевих судів. Відносно судді Віктора Короткова, який рекомендується до Апеляційного суду Одеської області, є зауваження.

В.Сіренко. У мене запитання до представників Верховного Суду і Державної судової адміністрації. Дивлячись з того, що нам розповідають, як складають екзамени, це ж не екзамени, а співбесіди. Я вважаю, що це принципово, категорично неправильний підхід. Я вважаю, що кожний юрист, незважаючи на те, суддя він чи ні, декваліфікується, якщо не займається практичною роботою. Тому, коли йдеться про такі підходи, то обмежуватися бесідами, на мою думку, просто не в інтересах наших громадян. Давайте вводити тести, і коли вже опрацюєте тести з 1000—2000 питань, хай суддя відповість на відповідний відсоток цих питань. Давайте запровадимо справжній екзамен, а не просто вигадуватимемо питання на бесідах. Я знаю, що найкращий спосіб вчитися — це самоосвіта. Може, цей чоловік і чудово підготовлений, я не знаю. Але сам методологічний підхід до цього просто ганебний. До цього часу не розроблено тести з матеріального та процесуального права як слід. Скільки це можна терпіти?

Віктор Петров. Це складне питання, на стадії завершення робота з підготовки тестів, але вона є дуже складною. Є старе законодавство і нове, і ще те законодавство, яке треба постійно доопрацьовувати, і найближчим часом цю роботу буде завершено.

В.Онопенко. У нас залишились судді господарських судів. Є скарга щодо кандидатури судді Господарського суду Херсонської області Юрія Гридасова. В кого є питання?

Леонід Черновецький. Это дело касается 510000 долларов США, которые в 2003 году наш банк выдал под кредит, и которые потом были украдены путем многочисленных махинаций через агробиржу. Дело в том, что мы иногда имеем проблемы с преступниками, и в данном случае речь идет именно об этом. Господин Гридасов тоже принимал участие в этом. Он как судья слушал это дело 4 месяца. В результате было вынесено незаконное решение, которое впоследствии было отменено высшими судебными инстанциями. У меня есть материалы, и я хочу передать их в комитет, здесь также есть решение самого судьи, который просто издевался над справедливостью все эти 4 месяца. В результате пострадали безвинные люди, а сельхозтехника, которая послужила залогом под этот кредит, перепродавалась очень много раз. Впоследствии судья просто остановил рассмотрение дела. Я подготовил эти материалы для того, чтобы члены комитета могли принять решение объективно.

Юрій Гридасов. Дійсно, ця справа була в моєму провадженні та розглядалась більше ніж 2 місяці. Рішення у справі не приймалося, оскільки я виніс ухвалу про припинення провадження. Це рішення було прийнято мною на підставі того, що до мене надійшла інформація від учасників процесу про те, що аналогічний спір за участю тих же сторін розглядається Господарським судом м.Києва.

Дійсно, мою ухвалу було скасовано Вищим господарським судом у зв’язку з тим, що у справі, яка розглядається Господарським судом м.Києва, бере участь як учасник господарського процесу ще й третя особа, яка брала участь і в справі, котру я розглядав. Я поважаю рішення Вищого господарського суду, але, виносячи свою ухвалу, я її мотивував.

В.Сіренко. А рішення по суті ви не приймали у цій справі?

Ю.Гридасов. Я припинив провадження, оскільки Господарський суд м.Києва розглядав те саме питання.

С.Слабенко. Є рішення кваліфкомісії стосовно допущених вами порушень у цій справі. Ви погодилися з прийнятим рішенням кваліфікаційної комісії, яка вирішила застосувати до вас дисциплінарне стягнення у вигляді догани?

Ю.Гридасов. Я не взяв до уваги роз’яснення Вищого господарського суду, яке стосувалося моєї справи. Справа в тому, що закон у цьому випадку не давав вирішення проблеми, тобто була прогалина в законодавстві. І окремо треба було скористатися роз’ясненням Вищого господарського суду. Я не скористався цим роз’ясненням, і вищестоящі судові інстанції зауважили, що мною було допущено певні порушення. Але я не вважаю законом роз’яснення Вищого господарського суду. Крім того, в рішенні я повно написав, чому я не застосовую це роз’яснення, і висловив свою думку. Тобто я вбачаю свою помилку в тому, що я не взяв до уваги роз’яснення Вищого господарського суду.

Л.Черновецький. Действительно, у нас есть коллизии в законодательстве, еще хуже, чем законы. Но справедливость должна восторжествовать и мошенники должны быть наказаны, ведь из-за них пострадали невинные люди. У меня очень много судебных дел, много работы над законопроектами, но я буду добиваться справедливости.

В.Онопенко. Є пропозиція зняти з розгляду кандидатуру судді Гридасова і доручити Раді суддів провести перевірку та зробити відповідні висновки.

В.Петров. У нас есть общее правило, если возникает какая-то жалоба, этот материал раздаем и все жалобы разбираются. Если там есть что-то, то мы рассмотрим и разберемся, и может быть поддержим мнение депутата Черновецкого. Надо проверить утверждение судьи о том, что параллельно в киевском суде рассматривалось аналогичное дело.

В.Онопенко. Є загальна пропозиція перенести розгляд цієї кандидатури. Рішення прийнято.

Марина ВЛАСОВА