Закон і Бізнес


Геїв додадуть в декілька статей Кримінального кодексу


07.06.2013 10:42
2868

У статті Кримінального кодексу України, які передбачають посилену відповідальність за злочини, вчинені з мотивів нетерпимості, можуть додати сексуальну орієнтацію.


Таку пропозицію зробила Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська. Про це йдеться у щорічному звіті омбудсмена про стан дотримання прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Зокрема, доповнити можуть ст. 126 "Побої і мордування", ст. 127 "Катування", ст. 129 "Погроза вбивством" УК. Відповідальність, передбачена за ці злочини, посилюється, якщо вони були вчинені "за мотивами расової, національної або релігійної нетерпимості". В даний час санкції за цими статтями не враховують мотиви гомофобії в якості обтяжуючої обставини, зазначили в прес-службі Всеукраїнського ЛГБТ-об'єднання "Гей-Форум України".

Омбудсмен обгрунтовує свою пропозицію внести доповнення в ці статті тим, що "останнім часом почастішали випадки відверто зухвалих нападів і вчинення фізичного насильства над представниками сексуальних меншин".

Крім того, В.Лутковська висловила стурбованість з можливим прийняттям ВРУ законопроектів, спрямованих на заборону "пропаганди гомосексуалізму". На її думку, прийняття подібних законів "може призвести до надмірного обмеження прав (всупереч статті 22 Конституції України)", а "обмеження на свободу слова не повинно здійснюватися на дискримінаційній основі, так як це буде суперечити статті 24 Конституції". У зв'язку з ці омбудсмен рекомендує зняти з розгляду дані законопроекти.