Закон і Бізнес


Нововведення НБУ можуть «обанкротити» невеликі банки


Підприємництво, №24 (648) 12.06—18.06.2004
2044

Лідер Християнсько-ліберальної партії України, президент Київського Банківського Союзу Леонід Черновецький стверджує, що запропоновані НБУ фактори додаткового зменшення регулятивного капіталу суперечать ст.30 закону «Про банки і банківську діяльність».


Лідер Християнсько-ліберальної партії України, президент Київського Банківського Союзу Леонід Черновецький стверджує, що запропоновані НБУ фактори додаткового зменшення регулятивного капіталу суперечать ст.30 закону «Про банки і банківську діяльність».

Такого висновку лідер ХЛПУ дійшов після розгляду постанови правління НБУ №192 «Про внесення змін до окремих нормативно-правових актів Національного банку України».

Вищевказаною постановою НБУ вносить зміни в Інструкцію про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затверджену постановою правління НБУ від 28.08.2001 №368, у частині додаткового зменшення розміру регулятивного капіталу банку, а також у Положення про вживання НБУ заходів впливу за порушення банківського законодавства, затверджене постановою правління НБУ від 28.08.2001 №369, у частині застосування до банків санкцій за порушення економічних нормативів.

Зокрема, змінами регламентується зменшення регулятивного капіталу, у т.ч. на суму перевищення загальної суми кредитів (вкладень у боргові цінні папери) над установленим нормативним значенням нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7); на суму перевищення загальної суми кредитів над установленим нормативним значенням нормативу максимального розміру кредитів, гарантій і поручительств, наданих одному інсайдеру (Н9); на суму кредитів, що надані інсайдерам (пов’язаним особам) на більш сприятливих, ніж звичайно, умовах.

Однак, на думку Л.Черновецького, згідно зі ст.30 закону «Про банки і банківську діяльність», капітал банку (регулятивний капітал) складається з основного капіталу і додаткового капіталу, а основний капітал банку зменшується лише на збитки поточного року і нематеріальні активи.

Крім того, у ст.52 зазначеного закону приведений перелік умов, що визнаються більш сприятливими і дозволяють банкам укладати з пов’язаними особами договори, які передбачають нарахування відсотків і комісійних на здійснення банківських операцій, менших за звичайні, а також нарахування відсотків за вкладами і депозитами, більших за звичайні у випадку, якщо прибуток банку дозволяє здійснювати це без шкоди для фінансового розвитку банку, що є єдиним обмеженням для здійснення такої операції.

Крім того, за словами Л.Черновецького, реалізація цього положення на практиці призведе до масових банкрутств невеликих банків і завдасть непоправної шкоди репутації банківської системи України.