Закон і Бізнес


Вимоги Мін’юсту унеможливлюють укладання кредитних договорів на придбання нерухомості


Підприємництво, №18 (642) 01.05—10.05.2004
1887

Президент Асоціації «Київський Банківський Союз» Леонід Черновецький подав скаргу до Печерського районного суду м.Києва щодо визнання недійсними окремих положень наказу Міністерства юстиції «Про затвердження Інструкції про порядок здійснення нотаріальних дій нотаріусами України» від 3.03.2004 №20/5.


На думку Л.Черновецького, слід скасувати абз.1 п.96 інструкції, який передбачає посвідчення нотаріусом договорів, що підлягають реєстрації, тільки за наявності документів, які підтверджують право власності на заставне майно, як такий, що не відповідає нормам закону «Про іпотеку».

Статтею 18 закону «Про іпотеку» передбачено, що в разі якщо іпотекою забезпечується повернення позики, кредиту для придбання нерухомого майна, що передається в іпотеку, договір купівлі-продажу цього нерухомого майна та іпотечний договір можуть укладатися одночасно. Тому при одночасному нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу та іпотеки надання документів, що підтверджують право власності на майно, просто неможливе.

Як вважає президент КБС, у цьому випадку доцільніше було б вимагати надання документів, що свідчать про набуття права власності в майбутньому.

Крім того, Л.Черновецький поставив під сумнів законність абз.2 п.23, абз.2 п.47, абз.1, 3 п.91 інструкції.