Закон і Бізнес


Суд не може працювати у підвалі!


Правосуддя, №18 (642) 01.05—10.05.2004
2314

Шановний Леоніде Михайловичу!У зв’язку з набранням з 1.06.2002 чинності закону «Про судоустрій України» від 7.02.2002, на виконання розпорядження КМУ «Про граничну чисельність працівників апарату апеляційних та місцевих судів» від 13.03.2002 №130-р та з метою створення належних умов для функціонування судів і діяльності суддів і значним збільшенням штатної чисельності працівників місцевих судів, виникла крайня необхідність у розширенні приміщення Амвросіївського районного суду Донецької області.


Наразі суд у складі 34 осіб, 7 з яких — судді, працює в приміщенні загальною площею 529,9 м2, яке розташоване за адресою: м.Амвросіївка, вул. Кірова, 4. Воно побудоване в 1960 році за типовим проектом як музична школа. У 1978 році цю споруду було добудовано. На сьогодні вона не відповідає вимогам для нормального функціонування та відправлення правосуддя.

На умовах оренди відповідно до розпорядження КМУ «Про використання викупленого майна Акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна» від 13.10.2003 №599-р Управлінню державної судової адміністрації в Донецькій області передано 1364 м2 приміщення банку «Україна», розташованого за адресою: м.Амвросіївка, вул. Щорса, 15. Саме приміщення банку загальною площею 1679 м2 передано в оперативне управління Державного казначейства.

Згідно з переліком вимог, що ставляться до приміщень місцевих судів, при розміщенні суду в частині адміністративного будинку необхідно забезпечити ізоляцію та автономне функціонування суду.

У підвальних поверхах будинків судів допускається розміщення бойлерних, насосних, вузлів управління інженерним обладнанням будинку, венткамер, приміщень розмножувальної техніки, архівів, комор речових доказів, приміщень психологічного розвантаження та відпочинку, а також приміщень для підсудних та конвою, комор, буфетів.

Залів судових засідань при кількості 7 суддів повинно бути 4: 2 зали для цивільних справ площею по 20 м2, 2 зали для кримінальних справ площею 52 та 66 м2.

Робочі приміщення суддів повинні містити кабінет голови суду з приймальнею, кабінети суддів (один кабінет для одного судді) і кімнати секретарів судових засідань, суміжні з кабінетами суддів.

У судах необхідно мати окремі приміщення для канцелярії у кримінальних справах і канцелярії у цивільних, адміністративних справах.

Експедиція організується в судах із 5 і більше суддями. Крім того, потрібно організовувати приміщення для розмножувальної техніки.

Приміщення для підсудних повинне бути обладнане відповідно до інструкції «Про порядок конвоювання та тримання в судах підсудних (засуджених) за вимогою судових органів».

Санітарні вузли для співробітників і публіки в будинках судів облаштовуються окремо, також санітарний вузол повинен бути при приміщенні для підсудних.

Державне казначейство, якому передано в оперативне управління приміщенням банку, на сьогодні розташовується на другому поверсі будинку, займає більшу частину робочих кабінетів.

Суду пропоновано орендувати підвальні приміщення, гараж, бокс та операційні зали, переобладнання яких у кабінети та зали судових засідань, потребує дуже великих матеріальних витрат. У більшій частині приміщень, у яких можна було б розташувати кабінети, відсутні вікна, тому що вони розміщені всередині і можуть бути використані лише як комори.

Крім того, для автономного функціонування суду необхідно відокремити приміщення суду від приміщення казначейства, зробити окремий вхід. Це ускладнюється тим, що казначейство працює на другому поверсі. На тому ж поверсі суду виділено два операційних зали.

Адміністрація Державного казначейства не бажає розглядати інші варіанти оренди та категорично заперечує проти переобладнання приміщення банку.

За адресою м.Амвросіївка, вул. Леніна, 7 розташована музична школа. Раніше в цьому будинку був Амвросіївський РК КПУ. Згідно з указом Президента від 1991 року було пропоновано передати приміщення РК КПУ судам. Однак суду це приміщення передано не було.

На сьогодні в музичній школі навчається незначна кількість дітей. Вільні приміщення здаються в оренду.

У зв’язку з викладеним ми звернулись до Прем’єр-міністра В.Януковича про розгляд питання щодо передання на баланс Управління ДСА в Донецькій області приміщення Акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна», розташованого на вул. Щорса, 15, площею 1679 м2 для розташування суду. Інший варіант — передання на баланс управління ДСА в Донецькій області приміщення музичної школи на вул. Леніна, 7.

Управління ДСА не заперечує проти передання приміщення на вул. Кірова, 4, яке займає суд, на баланс Амвросіївської районної ради безкоштовно для вирішення питання про передання його Державному казначейству або музичній школі.

Юрій Толок,
голова Амвросіївського
районного суду
Донецької області

Від редакції З&Б

Лідер Християнсько-ліберальної партії України, заслужений юрист України Леонід Черновецький звернувся до Прем’єр-міністра з клопотанням підтримати прохання працівників Амвросіївського районного суду та у стислі строки вирішити питання щодо передання на баланс Управлінню ДСА в Донецькій області приміщення колишнього АК АПБ «Україна».