Закон і Бізнес


Чому судді не захищенні від терактів

Парламент з’ясовуватиме орієнтовно в червні


Влада і закон, №18 (642) 01.05—10.05.2004
1995

Комітет ВР з питань правової політики підтримав проект постанови ВР про парламентські слухання «Про проблему припинення терористичних актів щодо судів України», внесений лідером Християнсько-ліберальної партії України Леонідом Черновецьким. Народні депутати погодилися із необхідністю проведення таких слухань якнайшвидше і пропонуватимуть провести їх вже у червні.

 


Комітет ВР з питань правової політики підтримав проект постанови ВР про парламентські слухання «Про проблему припинення терористичних актів щодо судів України», внесений лідером Християнсько-ліберальної партії України Леонідом Черновецьким. Народні депутати погодилися із необхідністю проведення таких слухань якнайшвидше і пропонуватимуть провести їх вже у червні.

Доповідаючи на комітеті з цього питання, народний депутат Микола Оніщук нагадав, що 9 лютого у Дарницькому суді м.Києва було скоєно злочин, і природно, що Леонід Черновецький стурбований даною ситуацією і докладає багато зусиль для того, щоб вона не повторилася, оскільки він був обраний саме виборцями Дарницького району. І тому Л.Черновецький пропонує провести парламентське слухання на цю тему.

Поділяючи думку і стурбованість свого колеги, М.Оніщук зауважив, що комітет вийшов з пропозицією провести широке парламентське слухання щодо судово-правової реформи, і однією зі складових для обговорення могла бути тема, пов’язана з підвищенням безпеки для суддів і судів.

«Це буде сигнал про те, що суспільство і, зокрема, ми, народні депутати, стурбовані станом безпеки суду, в тому числі фінансового забезпечення заходів щодо безпеки суддів та судів України», — підсумував М.Оніщук.

Підтримав проект Л.Черновецького і голова комітету Василь Онопенко. Він зазначив, що вже була спроба провести парламентські слухання про стан судової реформи, але, на жаль, не вистачило кількох голосів, бо більшість була дезорієнтована і не зрозуміла важливості цього питання. Тому, як зазначив В.Онопенко, слід прислухатися до цієї позиції та внести проект постанови до Верховної Ради. Він підкреслив, що завдяки тому, що Л.Черновецький знову ініціює розгляд цього питання, воно все-таки стане основою для обговорення.

Своєю чергою, депутат Юрій Кармазін звернув увагу своїх колег, що з огляду на терористичний акт у Дарницькому суді, а з другого боку — на події в Мукачевому не виключено, що таке може відбуватися і в інших судах. Тому, підкреслив Ю.Кармазін, питання судово-правової реформи треба виносити на розгляд якнайшвидше.

Суддя Верховного Суду Олександр Волков зазначив, що питання безпеки суддів досліджуються і Рада суддів вже працює над цим. Він також погодився з думкою депутатів, що проведення таких слухань буде дуже корисним.

О.Волков також нагадав, що в комітеті давно лежить законопроект про передання судової міліції в підпорядкування Державній судовій адміністрації і якби це питання можна було вирішити скоріше, то це було б дуже добре.
Оскільки штатна чисельність є, а фактично охорони в судах немає, бо ніхто не зацікавлений у цьому.

Сам Леонід Черновецький закликав депутатів підтримати його ініціативу і пояснив: «Зараз у судах розглядаються справи на мільярди доларів. Гроші на охорону в бюджеті передбачені, але суди не охороняються. Я спілкувався з людьми, всі вони кажуть, що бояться йти до Дарницького суду, вони бояться за своє життя. 9 лютого в Дарницькому суді сталася надзвичайна ситуація. Тому дуже важливо провести парламентські слухання з цієї проблеми якнайшвидше».

Сергій Слабенко підкреслив, що питання судової реформи потребує свого розгляду на парламентських слуханнях окремо від проблеми тероризму, боротьби зі злочинністю та створення належних умов охорони життя, здоров’я і незалежної позиції судді, оскільки це зовсім різні питання.

Підсумовуючи розгляд цього питання, В.Онопенко зазначив, що депутатам доведеться в цій ситуації ще розбиратися, але парламентські слухання все одно потрібно провести, щоб громадяни України знали, що проблеми в судах — це не тільки певні недоліки окремих суддів, є і проблеми об’єктивного характеру.

Обговоривши всі спірні моменти проблеми, комітет вирішив підготувати і винести на розгляд ВР проект постанови про проведення парламентських слухань у червні, але під назвою «Про заходи щодо захисту від терористичних актів та інших посягань на суддів України». На думку депутатів, така тема ширше охоплює проблему захисту суддів.

Марина Власова