Закон і Бізнес


М. Саакашвілі: "Всі, хто зі мною вчився, стали мільйонерами, крім мене"


Влада і закон, №18 (642) 01.05—10.05.2004
2501

Навряд чи Михаїл Саакашвілі коли-небудь пошкодує про те, що одержав освіту саме в Києві. Тоді, у 1990 році, він був звичайним випускником. Тепер — хоч і не мільйонер, але Президент незалежної Грузії. Власне шлях до найвищої посади в державі, безсумнівно, починався в Україні.


Навряд чи Михаїл Саакашвілі коли-небудь пошкодує про те, що одержав освіту саме в Києві. Тоді, у 1990 році, він був звичайним випускником. Тепер — хоч і не мільйонер, але Президент незалежної Грузії. Власне шлях до найвищої посади в державі, безсумнівно, починався в Україні.

Як і будь-який офіційний візит, він складався з протокольних зустрічей і непротокольних посмішок. До речі, Михаїл Саакашвілі був щедрий на жарти і явно «непрезидентські» коментарі, коли зустрічався з викладачами і студентами своєї альма-матер. І це не могло не зачаровувати слухачів, які втомилися останнім часом від політичних суперечок і взаємних обвинувачень політиків.

Спектр тем, з яких висловлювався високий гість (а він дійсно досить високорослий), стосувався традиційних питань — Ірак, вибори в Україні, перспективи ГУУАМ і ЄЕП, а також нетрадиційних — наприклад, як стати президентом.

Звичайно ж, у програмі візиту була запланована зустріч у Київському інституті міжнародних відносин, що не відзначалася офіціозом як у залі, так і за його межами. Тут Президент Грузії подарував насамперед журналістам найбільшу кількість цитат і оцінок.

«Віч-на-віч»

Протокольна частина візиту починалася, зрозуміло, із зустрічі глав держав. Бесіда «віч-на-віч» двох Президентів була присвячена, говорячи офіційною мовою, «пакету питань українсько-грузинського співробітництва як у двосторонньому вимірі, так і в рамках міжнародних і регіональних організацій». Хоча навряд чи тільки цим обмежилася розмова.

Звичайно ж, Президенти поговорили про ГУУАМ, у якому саме Грузія виконує зараз функції голови. Ця обставина дозволила Михаїлу Саакашвілі запросити наступний форум до себе в Тбілісі, хоча раніше такі засідання традиційно проводилися в Ялті.

На спільній прес-конференції Леонід Кучма також повідомив, що сторони одностайні стосовно необхідності подальшої участі миротворчих сил обох країн в Іраку в рамках мандата ООН. Хоча в той же час і Україна, і Грузія висловилися за якнайшвидше передання влади в Іраку цивільному уряду.

Для зближення двох країн, у буквальному значенні цього слова, було прийняте рішення про поновлення щоденної поромної переправи в Поті. Крім того, Президент Грузії запропонував провести рік Грузії в Україні, а зі своєї сторони, жартома, пообіцяв організувати десятиліття України в Грузії. Причому виступ М.Саакашвілі був українською мовою.

Інтегруватися легше разом

До питання євроінтеграції М.Саакашвілі повернувся на зустрічі зі студентами і викладачами Київського інституту міжнародних відносин. Говорячи про перспективи ГУУАМ, він зазначив, що «чим більше економічна інтеграція буде йти в західному напрямі, тим більше буде перспектив у ГУУАМ».

На його думку, «немає ніякої альтернативи тому, щоб Україна чи інші країни, які почувають себе європейськими», стали членами європейського єдиного простору. «За рівнем розвитку і багатьма іншими параметрами Україна не тільки не поступається іншим європейським державам, а й перевершує їх», — вважає глава Грузії. Він прогнозує, що всі країни східно-європейського регіону будуть інтегруватися в єдиний політичний і економічний простір Європи.

«У цьому значенні в ГУУАМ є гарні перспективи, тому що ми повинні підготувати регіон. У регіональному співробітництві інтегруватися набагато легше, ніж кожному окремо», — зауважив М.Саакашвілі.

Президент Грузії сказав, що ГУУАМ наповниться «конкретним змістом: зона вільної торгівлі, військово-політична координація». Він також зазначив, що американці зараз виявляють набагато більший інтерес до ГУУАМ, ніж раніше. Крім того, на його думку, Росія зараз набагато конструктивніше і спокійніше ставиться до розвитку ГУУАМ.

Що ж стосується Єдиного економічного простору, то тут Грузія обрала позицію спостерігача. «Будемо вчитися на ваших досягненнях, і якщо, не дай Боже, будуть помилки, то і на помилках».

Сама ж Грузія не поспішає вступати в ЄЕП, оскільки «будь-які інтеграційні процеси я вітаю, якщо тільки вони не будуть заважати іншим... Потрібно вибирати пріоритети. Якщо там є якісь обставини, що хоч якось можуть зупинити нашу інтеграцію в ЄС, ми навряд чи на це підемо», — сказав М.Саакашвілі. І справа не в політиці: «Якщо економічно це правильно, то це правильно. Ми до кінця не переконалися, що це економічно правильно», — заявив він.

За його словами, «якщо Україна досягне в ЄЕП якихось успіхів», Грузія може наслідувати її приклад.

Про владу й опозицію

Президент Грузії провів зустрічі не тільки з представниками офіційної влади, а й з українською опозицією. Як повідомляє прес-служба «Нашої України», Віктор Ющенко і Михаїл Саакашвілі обговорили політичну ситуацію в Україні та Грузії. Зокрема, В.Ющенко ознайомив Президента Грузії із ситуацією щодо виборів мера в Мукачевому.

Лідер «Нашої України» підкреслив, що демократичні сили в українському парламенті усвідомлюють необхідність і важливість активізації політичних і економічних контактів між Україною і Грузією. І ці сили будуть протистояти тим ініціативам, що призводять до обмежень у торгово-економічній сфері і можуть негативно вплинути на режим вільної торгівлі між двома державами.

Про свою увагу до українського політикуму М.Саакашвілі також говорив на зустрічі в КІМВ. «Для нас дуже важливо, щоб Україна розвивалася демократично, щоб в Україні був динамічний економічний прогрес», — підкреслив Президент Грузії.

«Хто б не був при владі в Україні, він буде найважливішим другом для Грузії. Ми маленька країна, але дуже великий друг України», — заявив він.

Альма-матер

М.Саакашвілі також підкреслив, що нічим у житті не пишався більше, ніж студентським квитком Київського інституту міжнародних відносин, відділення міжнародного права якого він закінчив 14 років тому. І «пропіарив» свою альма-матер: «мільйонерами стали майже всі, хто зі мною вчився... Крім мене».

Відповідаючи на запитання з аудиторії про те, як стати Президентом, М.Саакашвілі відповів: «Потрібно працювати... А взагалі усе залежить від обставин». За його словами, він у своєму житті «перепробував усе, брався за всяку чорну роботу. Був лідером опозиції, керував органом самоврядування, був міністром юстиції, віце-президентом ПАРЄ у Страсбурзі». «Я ні від якої чорної і важкої праці не відмовлявся. Перепробувавши всі напрями політики, я вирішив, що найкраще стати Президентом», — додав він.

М.Саакашвілі також поскаржився, що «нічого доброго в тому, щоб бути Президентом, немає… Жодного ув’язненого так не супроводжують, як Президента… Ні вийти, ні подихати, ні тим більше, поспілкуватися з тими красивими дівчатами, які тут навчаються».

За матеріалами інформагентств УНІАН,
Інтерфакс підготував Лев Семишоцький