Закон і Бізнес


Медіация з двох боків

Посередники знизять навантаження, але не врятують від зловживань


Право сусіда, №18 (1005) 30.04—10.05.2011
2377

Судді неоднозначно оцінюють впровадження в Росії процедури медіації. З одного боку, служителі Феміди розраховують, що завдяки медіації навантаження на суддів знизиться, з другого — побоюються зловживань учасників процесу.


Така думка прозвучала в ході міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої розвитку медіації в Росії.
У своєму виступі провідний консультант управління публічного права і процесу Вищого арбітражного суду РФ Олексій Солохін підкреслив, що ВАС бачить великі перспективи в розвитку примирливих процедур (медіації) в Росії. «Навантаження на суди має суттєво знизитись, у зв’язку з чим якість правосуддя та якість судових актів підвищаться», — сказав він.
Проте деякі фахівці від¬значають, що в Європі дана система не така ефективна, як розраховують російські юристи. Наприклад, французькі колеги дійшли ви¬сновку, що якихось серйозних результатів за 16 років впровадження медіації досягнуто не було і навантаження на суди не знизилося.
У свою чергу голова Сибірського третейського суду Михайло Морозов досить критично висловився про перспективи медіації. За його словами, є «реальні сумніви в тому, що інститут судової медіації має якісь перспективи на майбутнє». М.Морозов також побоюється можливих зловживань під час процедури медіації. Так, він відзначив, що сторони «вдаватимуться до процедури врегулювання спору за допомогою посередника (медіатора) тільки з метою з’ясування правової позиції протилежної сторони і тих можливих поступок, на які вона готова піти». «Приклади такого зловживання мали місце в Німеччині», — додав він.
У свою чергу колеги з Білорусі повідомили, що у них система медіації працює вже впродовж кількох років і досить успішно. На підтвердження були наведені статистичні дані. Так, у 2009 році з 15 тис. справ, що надійшли до господарських судів республіки, на яких були випробувані посередницькі процедури, 13 тис. не дійшли до стадії судового розгляду (припинені на стадії підготовки), причому 12 тис. (з цих 13 тис.) закінчилися підписанням мирових угод.
Втім, учасники конференції дійшли висновку, що питання про те, наскільки процедуру медіації сприйме російське суспільство і яке місце цей інститут займе в системі права, поки залишається відкритим.