Закон і Бізнес


Вільна купівля

Регулятор зможе відмовитися від викупу облігацій


Банки і клієнти, №18 (1005) 30.04—10.05.2011
2560

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект про відміну обов’язкового викупу Нацбанком облі¬гацій, випущених з метою рекапіталізації банків, за їх номінальною вартістю.


Відповідний акт «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про першочергові заходи із запо¬бігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до де¬яких законодавчих актів України» (№8439) був підготовлений з метою виконання вимог Міжнародного валютного фонду.
Частиною 1 ст.2 закону «Про першочергові заходи із запобігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів України» встановлено, що держава в особі Мінфіну може брати участь у формуванні й збільшенні статутних капіталів банків шляхом придбання акцій первинної емісії (часток у статутному капіталі) фінустанови або акцій додаткової емісії (додаткових вкладів) банків в обмін на державні облігації України, а також придбання вказаних акцій за кошти держбюджету. Такі державні облігації підлягають обов’язковому викупу НБУ, зокрема за рахунок кредитів відповідного призначення міжнародних фінансових організацій, за їх номінальною вартістю протягом 5 банківських днів з дня надходження пропозиції щодо їх викупу. Норму про обов’язковий викуп НБУ вказаних облігацій Уряд і пропонує відмінити.
Варто відзначити, що дане положення на сьогодні практично втратило значення. Банки (за винятком рідкісних випадків) не потребують рекапіталізації, адже мають достатньо грошей на депозитних рахунках.