Закон і Бізнес


Тест під грифом «таємно»

Ігор САМСІН: «При рівному рейтингу пріоритет отримає той, у кого більший стаж роботиу галузі права»


Суддівські кадри, №18 (1005) 30.04—10.05.2011
2934

Після завершення першого добору охочих одягти мантію голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін вирішив поспілкуватися з пресою та відповів на питання, які найбільше цікавлять журналістів. Очільник ВККС відзначив, що на сьогодні у місцевих судах уже налічується 686 вакансій і перші призначення на них мають відбутися наприкінці літа або на початку осені. Для того щоб одягти мантію, кандидатам доведеться спершу відповісти на тестові запитання, а потім скласти кваліфікаційний іспит. За їхніми результатами буде визначено рейтинг кандидатів.


Як відзначив І.Самсін, ті судді, які матимуть найвищі рейтинги, отримають пріоритетне право на обрання майбутнього місця роботи серед наявних вакансій. Тим же, хто опиниться внизу таблиці, доведеться задовольнятись тим, що залишиться.
Не зміг не торкнутись голова ВККС і питань щодо «каральних» обов’язків кваліфкомісії.

Нові обов’язки

— Які основоположні зміни було внесено до організації роботи ВККС після судової реформи і як змінились її пов¬новаження?
— Закон «Про судоустрій і статус суддів» визначив ВККС як постійно діючий орган у системі судоустрою. Закон ви¬значив мету і завдання комісії. Комісія — колегіальний орган, свою роботу вона здійснює на засадах відкритості, гласності, законності, рівності прав учасників. ВККС отримала можливість стабільно і своєчасно наповнювати суди професійними кадрами. Раніше кваліфкомісії працювали на громадських засадах і були певні проблеми в їхній діяльності. В той час працювало 13 кваліфкомісій, і для того, щоб бути призначеним на посаду судді вперше, кандидату потрібно було пройти певні етапи і органи, причетні до призначення.
Якщо говорити про передбачені новим законом повноваження кваліфкомісії, то вони суттєво розширені. Як відомо, ВККС займається добором на посаду судді вперше, має право звертатися до підприємств, установ, організацій, судів з запитами щодо діяльності кандидатів на посаду судді. Крім цього, кожен громадянин має право звертатись до ВККС щодо притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.
— Скільки суддів отримали догани після запрова¬дження нових правил у роботі кваліфкомісії і як часто громадяни скаржаться на дії законників?
— Можливість притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності — необхідна гарантія реалізації права на доступ до правосуддя.
За період нашої роботи до ВККС надійшло більш ніж 11 тис. скарг, з них лише у квітні — 1771. За 168 скаргами відкрито дисциплінарне провадження, а 28 суддів притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани. Також 9 служителів Феміди не отримали рекомендацій для обрання на посади безстроково.
— Який механізм подання громадянами скарг на дії суддів діє сьогодні?
— При створенні будь-якого органу, а тим паче державного виникають певні труднощі. Нову ВККС з новими повноваженнями створено у вересні минулого року, тоді ще не було фінансування. Та незважаючи на труднощі, ми вже маємо свій інтернет-сайт, де можна подивитись зразок скарги. Щоправда, законом форма скарг не передбачена, і ми приймаємо їх у будь-якій формі. Але кваліф¬комісія переймає європейський і американський досвід, і ми запроваджуємо стандарти.
В нас діє служба дисциплінарних інспекторів, і ми з їх допомогою вивчаємо обгрунтованість скарг. Ці працівники можуть виїхати до регіону і на місці все перевірити.

Свіжа кров

— Яким буде механізм проведення тестів і як надалі використовуватимуть їх результати?
— 22 квітня ми завершили прийняття документів кандидатів на посаду судді. Документи подали 3612 осіб. Разом з тим вони перебувають у стадії ознайомлення, обробки, ми вивчаємо інформацію, проводимо спеціальну перевірку. Найближчим часом будуть прийняті рішення про допуск кандидата на посаду судді.
Наступний етап добору майбутніх суддів передбачає анонімне тестування. Ми маємо тестову базу, яка складається з більш ніж тисячі питань, вже є спеціальне обладнання.
Тестування проходитиме на базі вищих навчальних за¬кладів, тому що кандидатів — понад 3 тис. осіб і всі повинні мати рівні умови. Всі вони матимуть однакові тестові запитання, яких буде близько 100, при цьому передбачаються різні варіанти.
Найближчим часом ми прийматимемо рішення, коли і де проходитиме тестування. Але орієнтовно воно відбудеться у 4 містах: Києві, Львові, Харкові й Одесі — у наших, можна сказати, «класичних» навчальних закладах. І тестування в них відбудеться одночасно.
Тест буде визначений із питань у базі комп’ютерною програмою, потім переданий у спеціальний заклад, де його надрукують. Працівники спе¬ціального відділу зв’язку доставлять ці тести у вузи і передадуть членам кваліфкомісії. Після проведення тестування сканер визначить кількість правильних відповідей.
Після цього буде проведено кваліфікаційний іспит, який включатиме практичне завдання, котре повинен буде виконати претендент на посаду судді. За результатами буде визначено рейтинг кандидатів на заміщення вакансій.
— Скільки на сьогодні вакансій у судах і коли можна чекати на нові призначення?
— В першій інстанції на сьогодні більш ніж 686 вакансій. В апеляційних — близько 500, але їх потроху заповнюють ті, хто піднімається по кар’єрній драбині.
В травні буде проведено перший тест на рівень знань. А кваліфікаційний іспит відбудеться до кінця червня. Можна очікувати, що перші призначення відбудуться наприкінці серпня — на початку вересня.
— Яким чином відбуватиметься розподіл вакантних посад після проведення тестів і визначення рейтингу кандидатів?
— Пріоритет на заміщення вакантних посад матимуть ті кандидати, які мають більший рейтинг. При рівному рейтингу пріоритет отримає той, у кого більший стаж роботи у галузі права. Якщо і за цим показником вони виявляться рівними, то, виходячи з інших обставин, рекомендацію даватиме ВККС. Але потрібно враховувати, що до системи призначення залучені Вища рада юстиції і Президент.

Записав Олексій ПИСАРЕВ