Закон і Бізнес


Відсоток милосердя

НБУ пропонує частково компенсувати іпотеку


Банки і клієнти, №17 (1004) 23.04—29.04.2011
2443

Нацбанк виступає за запровадження механізму компенсації частини процентної ставки іпотечних кредитів. На думку експертів, це допоможе громадянам брати позики, а банкам — використовувати активи. Крім того, зміни мають «під¬штовх¬нути» бу¬ді¬вель¬ну сферу.


«У бюджеті наступного року слід передбачити компенсації (...) На нашу думку, це запустить механізм банківського кредитування і розширить коло споживачів, які зможуть дозволити собі іпотеку», — розповів директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост.
За його словами, для зниження вартості іпотеки необхідно ширше використовувати плаваючу ставку кредиту, а також посилити захист прав позикодавців.
Як повідомив О.Дуби¬хвост, НБУ має намір у 20-х числах квітня почати тестування нового ринкового індексу депозитних ставок фізосіб, який стане основою для розрахунку плаваючої ставки кредитів. Цей проект планують увести в промислову експлуатацію до кінця травня.
Крім того, за словами директора департаменту НБУ регулятор спільно з комерційними банками підготував і передав у Верховну Раду низку законопроектів, спрямованих на захист прав кредиторів.
О.Дубихвост повідомив: станом на 12 квітня на коррахунках банків перебуває більш ніж 16 млрд грн. При цьому фінустанови вклали 14 млрд грн. у депозитні сертифікати НБУ і 63 млрд — в ОВГЗ.
«Тобто ми бачимо, що ліквідність у гривні банківської системи досить висока, проте фінустанови спрямовують цю ліквідність не на кредитування реального сектору економіки, а на вкладення в державні цінні папери, монетарні інструменти НБУ. Знову збільшується споживче короткострокове кредитування», — відзначив директор департаменту НБУ.
Разом з тим банкіри висловили думку, що механізм компенсації частини процентної ставки може виявитись обтяжливим для бюджету при його застосуванні до довгострокових позик.
У свою чергу заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта заявив, що саме кредитування є основним чинником пожвавлення будівництва. «Якщо ми триматимемо такий рівень процентних ставок у банках, звичайно, нам буде важко активізувати динаміку будівельної галузі», — підкреслив він.