Закон і Бізнес


Вигнані зі святої землі

Терористів і шпигунів тепер позбавлятимуть громадянства


Світ права, №15 (1002) 09.04—15.04.2011
2523

Кнесет Ізраїлю прийняв закон, котрий дозволяє позбавляти громадянства осіб, визнаних винними в шпигун¬с¬тві, державній зраді або тер¬акті. Документ також дозволяє позбавити посвідки на проживання будь-яку людину, котра проживає в Ізраїлі, яку визнали винною в пособництві терористам.


Повністю позбавлятимуть громадянства Ізраїлю тільки осіб із подвійним громадянством. Особи, котрі не мають другого громадянства, отримуватимуть такий же статус, як трудові мігранти. Крім того, осіб, засуджених за тероризм, відповідно до нового закону позбавлятимуть прав на всі державні дотації, зо¬крема на дитячу допомогу і виплати за соціальними програмами.
За прийняття закону проголосували 37 членів Кнесету, тоді як проти ви¬словилися 11, повідомляє The Jerusalem Post.
Ініціатором унесення законопроекту в Кнесет був Давид Ротем з партії «Наш дім Ізраїль». Критики закону стверджували, що документ суперечить міжнародним конвенціям, проте його автори вказували на те, що в законі йдеться про позбавлення громадянства окремих осіб, а не груп населення.
Міністр закордонних справ Ізраїлю Авігдор Ліберман уважає прийняття такого акта неприпустимим. За його словами, «закон є феноменом, який експлуатує демократичні цінності заради їх же повалення».
У середині березня в Ізраїлі прийняли акт, відповідно до якого держава може вводити санкції відносно осіб чи організацій, котрі отримують від неї фінансову підтримку, але при цьому заперечують існування Ізраїлю як єврейської держави або оскверняють його державну символіку.