Закон і Бізнес


Красиво жити заборониш

Через чиновника, який попався на хабарі, майна можуть позбавити і його родичів


Право сусіда, №15 (1002) 09.04—15.04.2011
2859

У Кремлі не підтримали ініціативу спікера Ради Федерації Сергія Миронова про скасування для російських чиновників презумпції невинності, хоча в деяких інших країнах подібний підхід активно застосовують. Відповідно до запропонованої схеми, якщо чиновник попадається на такій чорній справі, як хабар, то конфіскують не тільки його особисте майно, а й майно його сім’ї, а потім родичі мають довести, що все це придбано за чесно зароблені ними кошти.


«Радикальна пропозиція»

Спікер визнає, що його ініціатива — це «радикальна пропозиція», котра «пахне репресивним режимом». Проте, на його думку, необхідність ужиття таких заходів пояснюється «беззаконням»у країні й «корупційною загрозою». «Ця проблема начебто безпосередньо громадян не стосується, але, кажуть, дістала всіх, і всі бачать, що через це не вирішується дуже багато питань у судах, не вирішуються питання нормального функці¬о¬нування малого і серед¬нього бізнесу, не розв’язуються питання отримання гарантованих зако¬ном послуг», — цитує спікера Бі-Бі-Сі.
За словами С.Миронова, це може бути тимчасовим заходом «на якусь кількість років», однак сама конфіскація має проводитися через суд.
У свою чергу російський прем’єр Володимир Путін під час зустрічі із С.Мироновим відзначив, що в низці статей кримінального законодавства передбачається конфіскація майна. Проте, за словами спікера, це положення на практиці майже не реалізується.
«Зверніть увагу, одна з наших пропозицій — зобов’язати чиновників декларувати доходи членів сім’ї і найближчих родичів. І тоді ми ставимо питання в жорст¬кішому варіанті — це приклад деяких країн, зокрема і в Сінгапурі ця норма свого часу була реалізована — конфіскація майна і в чиновника, і у членів його сім’ї. А потім — зворотна процедура. Тобто вже обов’язок родичів і сім’ї довести, що, припустимо, дача, або машина, чи літаки, вертольоти були придбані на законні гроші», — пояснив С.Миронов.
Спікер також повідомив: якщо родичі чиновника, котрого спіймали на хабарі, доведуть законність придбання майна, їм його повернуть.
В.Путін не став критикувати ініціативу спікера. «Давайте подивимося», — сказав прем’єр. Водночас, як пише кореспондент «Коммерсанта», на обличчі прем’єра не було помітно особливого ентузіазму з приводу пропозицій спікера.

Презумпція корумпованості

У Сінгапурі справді жорстко борються із хабарництвом. Відносно чиновників там існує, по суті, презумпція корумпованості. Якщо виникають підозри стосовно доходів чи майна державного службовця, то йому потрібно доводити, що все це було придбано легально.
У 1989 році в Сінгапурі ввели можливість конфіскації майна у тих, хто попався на «винагороді». Спеціальне агентство боротьби з корупцією має право затримувати потенційних хабарників, проводити обшуки.
У Гонконзі також є презумпція винності чиновників. При цьому гонконгів¬ська Незалежна комісія боротьби з корупцією має найширші повноваження. Представники відомства мають право заарештувати чиновника і порушити відносно нього кримінальну справу тільки на основі наявних підозр, тримати його під арештом без висунення обвинувачень, заморожувати банківські рахунки.
В обох країнах існують жорсткі покарання за хабарництво, в Сінгапурі — аж до страти.
Активно застосовують найвищу міру до корупціонерів і в Китаї. З 2000 року за обвинуваченням у корупції розстріляли понад 10 тис. чиновників.