Закон і Бізнес


Боротьба з конвертами

В Уряді хочуть зменшити «чорну» зарплату


Законотворчість, №15 (1002) 09.04—15.04.2011
2568

Міністерство со¬ціальної політики обнародувало три нові законопроекти, спрямовані на боротьбу з виплатою зарплати в конвертах. Серед іншого пропонується встановити «гарантовану зарплату» залежно від кваліфікації спів¬робітника.


Як розповів віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, проектами пропонується в законодавстві про охорону праці використовувати новий термін — «гарантована заробітна плата». За словами члена Уряду, буде запроваджено 8 категорій — за рівнем кваліфікації працівника. Для першої категорії гарантований заробіток дорівнюватиметься мінімальному, для другої — вищий, для третьої — ще вищий.
Нововведення необхідне для того, щоб керівники різних підприємств не виписували своїм працівникам мінімальних зарплат. «Ми маємо 2,5 млн чоловік, які отримують мінімальну зарплату... Я вірю в те, що 1 млн може отримувати мінімальну зарплату, але в 2,5 млн не вірю», — заявив С.Тігіпко.
Значна кількість людей, які одержують мінімальний заробіток, свідчить про те, що велику частину грошей багато українців отримують у конвертах, уважає віце-прем’єр-міністр. За його словами, щорічно таким чином у нашій країні виплачується 145 млрд грн., а офіційний фонд зарплат становить 346 млрд.
Бізнесменам вигідно, щоб люди отримували зарплату в конвертах, адже тоді підприємцям не потрібно віддавати у фонд оплати праці 41,5% від суми зар¬плати. При цьому очевидно: якщо підприємства робитимуть такі великі відрахування, то в результаті суттєво зменшаться реальні зарплати.
Щоправда, С.Тігіпко заявив: якщо легалізація зарплат дозволить суттєво збільшити прибуткову частину бюджету Пенсійного фонду, він ініціюватиме зниження розмірів нарахувань у фонд оплати праці. Прийняття даної норми вже давно добиваються працедавці, обіцяючи після цього масштабне виведення зарплат із «тіні». Щоправда, враховуючи досвід інших країн, максимум, на який у нас можна знизити відрахування, — це 5—6%.
Проте ніхто не може дати гарантій, що проекти, розроблені міністерством, будуть прийняті. Так, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов за¬явив, що розроблений С.Тігіпком проект пенсійної реформи вимагає серйозного доопрацювання. При цьому «регіонал» не виключив, що проект може бути відкликаний, а замість нього поданий інший.