Закон і Бізнес


Зламати кайф

За торгівлю наркотиками додадуть рік в’язниці


Законотворчість, №15 (1002) 09.04—15.04.2011
2634

Кабмін запропонує народним депутатам посилити від¬повідальність за незаконний обіг наркотиків, психотропних речовин і прекурсорів. Передбача¬ється, що тепер за такі злочини доведеться сидіти міні¬мум на рік довше.


Уряд схвалив відповідний проект закону «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення і Кримінального кодексу України».
Підготовка цього документа, пояснюють у Кабміні, викликана необхідністю активніше протидіяти поширенню наркоманії, оскільки постійно зростає кількість нових видів наркотичних засобів і психотропних речовин. Відповідно, виникає питання щодо посилення відповідальності за злочини й інші правопорушення у сфері незаконного обігу наркотиків.
Зокрема, в проекті пропонується посилити кримінальну відповідальність за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збут наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів.
Згідно з документом покарання за такі дії — від 4 (нині — від 3) до 8 років позбавлення волі.
Якщо ж указані дії були здійснені повторно або за попередньою змовою групою осіб, то пропонується встановити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 6 (нині — від 5) до 10 років.
Також у проекті передбачається відповідальність для посадових осіб за згадані дії, здійснені з використанням службового становища.
Ряд змін передбачає посилення покарання шляхом уведення заборони на певний строк займати ¬окремі посади і займатися певною діяльністю.