Закон і Бізнес


Символ під сумнівом

Феміду пропонується замінити на Архангела Михаїла


Суддівські проблеми, №15 (1002) 09.04—15.04.2011
19159

Грецька богиня правосуддя є додатковим символом судової влади, затвердженим ще рішенням Ради суддів №35 від 3.06.2004. При цьому враховувалися необхідні атрибути Феміди, а саме: караючий меч, терези, на яких зважується провина чи невинуватість, та пов’язка на очах, що символізує абсолютну неупередженість закону. Символ використовується на грамотах, вітальних листах, друкованій, сувенірній продукції, кіно-, відео- та фотоматеріалах.


Однак з ХХ ст. ми проживаємо в християнській державі, а символом українського правосуддя до цього часу залишається язичницька богиня Феміда, надумана і нереальна істота із давньогрецької міфології. Всі ми звикли до цього образу, проте більшість законників, не кажучи вже про звичайних громадян, ніколи не задумувалися над тим, що ж пропагує цей символ.
З цього приводу ще в 2005 р. я зверталася до Президента, органів державної, судової влади, однак мої намагання не увінчались успіхом. Ніхто не хотів розібратися в цьому питанні та щось змінити, а у відповідях вказували на конституційне положення щодо відокремлення церкви від держави.
Враховуючи всі зміни та реформи, які відбуваються в нашій країні, дуже хочеться, щоб нова епоха настала і в судочинстві — епоха здійснення справедливого правосуддя, заснованого на істинних принципах християнської моралі.
Логічно було б змінити язичницький символ на зо¬браження небесного воїна і захисника Святого Архангела Михаїла, який тримає в одній руці меч, в іншій — ваги. Є такий вислів: «Як ви човен назвете, так він і попливе». Тобто який буде обрано символ нашого правосуддя — язичницьку кам’¬яну статую жінки із заплющеними очима (хіба вона може уособлювати справедливість?) чи захисника Архангела Михаїла, так і будуть здійснюватися правосуддя та законотворча діяльність у нашій державі.
Шановна редакціє! Сьогодні настав той час, коли необхідно правильно ви¬значити пріоритети в судочинстві. Звертаюсь до всіх, кому не байдужі проблеми, які сьогодні існують у нашій державі, особливо стосовно законотворчої діяльності та судочинства. Не залишайтеся осторонь важливого питання — зміни символу правосуддя — богині Феміди — на покровителя українського правосуддя Святого Архангела Михаїла.

Віра ВАКАРУК,
суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області

Ваша честь! Пропонуємо висловити свою точку зору з приводу символіки вітчизняного судочинства.