Закон і Бізнес


Тренувальний старт

Майбутнім вчителям Національної школи суддів прочитали перші лекції


Суддівські кадри, №14 (1001) 02.04—08.04.2011
2571

Відповідно до законодавчих новацій підготовку служителів Феміди, а також періодичне під¬вищення їх кваліфікації забезпечує Національна школа суддів. Навчання розпочалося з підготовки майбутніх тренерів цього закладу, яких залучатимуть до проведення спеці¬ального курсу з методології тлумачення нормативно-правових актів.


У навчальному курсі, організованому ВККС за сприяння програми ЄС і Ради Європи «Прозорість та ефективність судової системи України», взяли участь представники судової гілки влади, науковці та європейські експерти, які поділилися з вітчизняними колегами «правовим» до¬свідом.
Під час підготовчого семінару судді мали можливість дізнатися більше про праворозуміння і правозастосування як на вітчизняних теренах, так і в європейських країнах. Одна із тем навчального заходу була присвячена особливостям тлумачення українського законодавства, зокрема роз’ясненню й застосуванню положень Конституції.
Водночас учасники заходу поділилися знаннями щодо способів закріплення правових норм в актах законодавства. Значну увагу представники третьої гілки влади приділили практиці Європейського суду з прав людини як джерелу права в Україні. Також учасникам тренування розповіли про такі правила: «спеціальний закон відміняє загальний закон», «пізнішим законом відмі¬няється більш ранній» як засоби вирішення колізій при правозастосуванні.
Перший етап тренерської підготовки тривав 5 днів (21—25 березня). Проведення наступної навчальної стадії планується у квітні цього року.