Закон і Бізнес


Свідок у мережі

Гарант схвалив он-лайн-допит


Право сусіда, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
3026

Президент РФ Дмитро Медведєв підписав два закони, котрі вносять зміни до кримінально-процесуального кодексу РФ, про участь засуджених у судових засіданнях, а також використання для допиту свідків систем відеоконференц-зв’язку, пише Право.ru.


Чинна редакція ч.3 ст.399 КПК передбачає: чи братиме участь засуджений у засіданні суду при розгляді питань, пов’язаних з виконання вироку, — вирішує суд.
Федеральним законом до вказаної норми вносяться зміни, відповідно до яких суд при наявності клопотання засудженого про участь у судовому засіданні зобов’язаний забезпечити його безпосередню участь або дати можливість викласти свою позицію шляхом використання систем відео-конференц-зв’язку (за допомогою мережі Інтернет).
При цьому передбачається, що клопотання засудженого може бути заявлено одночасно з порушенням питання про виконання вироку або протягом 10 діб з дня отримання засудженим повідомлення про дату, час і місце проведення судового засідання.
Другий підписаний президентом закон — про внесення змін до кримінально-процесуального кодексу РФ — спрямований на підвищення якості й ефективності судочинства, оптимізацію строків розгляду справ у судах і скорочення бюджетних витрат.
Суддя Верховного суду РФ Володимир Дорожков відзначив безперечні плюси цього закону: «Не потрібно витрачати бюджетні кошти на доставку потер¬пілих і свідків». Також він заявив, що в 59 регіонах країни вже діє система відеоконференц-зв’язку в касаційних і наглядових інстанціях. Проте нині така система має з’явитись і в судах першої інстанції.
Також закріплюється можливість проведення судом допиту свідка і потер¬пілого за допомогою систем відеоконференц-зв’язку і визначається процедура проведення такого допиту під час розгляду кримінальних справ.
Зокрема, передбачається, що суд, який розглядає кримінальну справу, доручає суду, котрий розташований за місцем перебування свідка, організувати проведення його допиту з використанням систем відео-конференц-зв’язку, засвідчити його особу і направити головуючому в судовому засіданні, на якому розглядається кримінальна справа, підписку про роз’яснення свідкові його прав, обов’язків і відповідальності, а також подані свідком документи.