Закон і Бізнес


Гуманізація з продовженням

Образу і наклеп перенесуть в адміністративну площину


Право сусіда, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
2700

Кримінальний кодекс РФ найближчим часом чекає чергове оновлення — президент Дмитро Медведєв підготував третій блок поправок, спрямованих на пом’якшення покарання за низку злочинів. Гуманізація кодексу не оминула і його «економічний розділ». Як повідомляють РІА «Новости», глава держави запропонував звільняти від кримінального переслідування підсудного (обвинуваченого) в разі повного відшкодування завданих ним збитків, а також виплати штрафу в п’ятикратному розмірі.


Компенсація за волю

У квітні минулого року Д.Медведєв уперше вніс поправки до КК РФ, спрямовані на лібералізацію. Кодекс у редакції від 2010 року заборонив арешт обвинувачених за «підприємницькими статтями», а також значно пом’якшив покарання за злочини у сфері економіки. 7 березня цього року президент виключив з 68 складів злочинів нижні межі строку позбавлення волі, тим самим давши можливість судам самим визначати мінімальну тривалість покарання  за певне злочинне діяння.
Чергові поправки до кри¬мінального закону перед¬бачають закриття справ у економічних злочинах, якщо правопорушник відшкодував заподіяні ним збитки і виплатив п’яти¬кратний штраф.
Президент нагадав, що власті поміняли окремі підходи до призначення покарань за певні злочини.
«Розглядали питання вдосконалення законодавства про відповідальність за економічні злочини, намагалися зробити так, щоб міра покарання відповідала тяжкості скоєних проступків і водночас не створювала жорсткого, надмірного тиску на особу», — сказав Д.Медведєв.
Глава держави відзначив, що кримінальна полі¬тика «має бути сучасною і такою, котра відповідає уявленням про те, які дії підлягають жорсткішій оцінці з боку держави, а які дії такої оцінки не потребують».
За словами Д.Медве¬дєва, кримінальний  закон і процедура його застосування повинні бути ефективними і сполучати в собі два елементи: «З одного боку, репресії, з другого — давати можливість виправитися».
У свою чергу глава Мін’юсту Росії Олександр Коновалов повідомив, що пропонована новела дозволить зробити судову практику «диференційованішою з тією метою, щоб вона більш чітко й адекватно реагувала на різні види загроз». Він переконаний, що фінансове покарання може бути часом жорсткішим і актуальнішим для винного.

Норма для обраних

Юридичне співтовариство країни вітало ідею гуманізації кримінального закону, проте адвокатам поки не зрозуміло, як саме застосуватиметься кодекс. Багато захисників уважають, що норма про п’яти¬кратні штрафи буде доступна тільки обраним. Не кожен обвинувачений спроможний заплатити подібні суми, тим більше що «лідерами» серед тих, хто скоює економічні злочини, є зовсім не мільйонери, а представники малого бізнесу. Також можливо, що ситуація, в якій опиниться людина, зобов’язавшись відшкодовувати досить значні суми, призведе до появи підстав для порушення нової справи».
Як зауважив один з адвокатів, п’ятикратний роз¬мір має звідкись з’явитися, бути якось апробований.
Захисник бізнесмена Віктора Бута Віктор Буробін уважає, що для реалізації новели необхідно, аби підозрюваний чи обвинувачений зізнався в злочині. Адвокат сумнівається, що росіяни приходитимуть з повинною. Він нагадав, що в Росії була спроба реалізувати податкову амністію, коли підприємцеві пропонували добровільно легалізувати свої доходи. «Ініціатива провалилася саме тому, що не було охочих зізнаватись. У нас зізнання — це взагалі поодинокі випадки, від безвихідності», — вважає юрист.

Декриміналізація образ

Поправки до кримінального закону, які протягом місяця має обговорити уряд, також передбачають перенесення кримінальних злочинів, таких як образа, наклеп, заподіяння майнової шкоди без ознак розкрадання, в адміністративну площину і запровадження примусових робіт як додаткового виду покарання.
За словами О.Коновалова, примусові роботи передбачається поставити «поряд з так званими альтернативними покараннями, не пов’язаними з ізоляцією від суспільства». «Ті, кого засудять до цього виду покарання, перебуватимуть у спеціалізованих виправних центрах, але при цьому на м’якшому режимі, ніж режим позбавлення волі. Вони будуть під наглядом і головним їхнім заняттям буде праця», — пояснив міністр. Він додав, що ця робота оплачуватиметься, частина грошей ітиме на відшкодування збитків потерпілим, а інша частина (до 25%) перераховуватиметься засудженим.
О.Коновалов підкреслив, що головною ідеєю всіх новел є не лібералізація, а прагматизація. «Головне, щоб у судів було більше можливостей призначення покарання залежно від тяжкості злочину, небезпеки винного, ставлення до скоєного. Сьогоднішні новели, котрі пропонує президент, які підготували Мін’юст і Адміністрація президента, мають і будуть застосовувати диференційовано, тобто люди по-справжньому небезпечні, котрі по-справжньому тяжко переступили закон, отримуватимуть максимально суворий строк покарання», — відзначив глава Мін’юсту.