Закон і Бізнес


Діалог «відкривається»

Взаємодією законників і суспільства займеться спецкомісія


Право сусіда, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
3979

Керівництво Мосміськсуду оголо¬сило про створення громадської комісії, яка займатиметься питаннями взаємодії суспільства і суддів¬ської корпорації столиці РФ. Ця робота проводиться в рамках пропозиції глави держави Дмитра Медведєва щодо організації суспільного контролю за діяльністю судів.


Про необхідність від¬критого діалогу суддівської корпорації з громадянським суспільством уже не раз висловлювалися депутати Держдуми РФ, адвокати, політики, правозахисники, журналісти та самі судді. Причому як колишні, так і ті, котрі нині працюють. Голова Верховного суду Росії В’ячеслав Лебедєв за¬явив, що суспільство має право і повинне вислов¬лювати свою думку про діяльність суддів, а остання має бути відкритою. При цьому, за його словами, ідея «незалежної експертизи» резонансних справ піде суду на користь. «Уважаю, що і на регіональному рівні необхідно активізувати роботу зі створення подібного органу, членами якого, на наш погляд, могли б стати столичні судді, журналісти, керівники засобів масової інформації, публічні діячі і представники різних громадських організацій», — заявила голова Московського міського суду Ольга Єгорова. За її словами, відкриті й регулярні засідання комісії могли б проходити на базі Мосміськсуду.
Це перша подібна ініціатива в країні. Судова система залишається закритою і не завжди зрозумілою не тільки для звичайних громадян, а й для журналістів. При цьому закритість породжує недовіру з боку суспільства.
Демонструючи від¬критість Мосміськсуду, О.Єгорова розповіла журналістам про підсумки розгляду справ про корупційні злочини минулого року.
Так, за одержання хабара московські районні суди покарали 148 чоловік. У цілому було розглянуто 147 справ за обвинуваченнями в отриманні хабара і 416 — у даванні «винагороди». Як відзначила О.Єгорова, попри таку поширеність хабарництва, в судах ці дві категорії справ становлять трохи менше 1,5% від усіх розглянутих кримінальних справ. У переважній більшості хапуни одержували мзду грошима. При цьому справи про отримання хабарів у великих розмірах, котрі належать до підсудності Мосміськсуду, становили минулого року понад 9%.
Що стосується міри покарання, то, за словами О.Єгорової, в більш ніж половині випадків це умовний строк. Реальне позбавлення волі судами призначалось у чверті випадків, і в 10% випадків — штраф.
Проте голова Мос¬міськсуду вважає: аби припинити розмови про корупцію серед суддівського співтовариства, необхідно зобов’язати суддів декларувати не тільки доходи, а й витрати.
Що стосується загальної ситуації з кримінальними справами, які роз¬глядали минулого року столичні суди, то, за даними О.Єгорової, аналіз роботи служителів Феміди з розгляду кримінальних справ підтверджує суттєве навантаження на суддів-криміналістів. Разом з тим порівняно з 2009 роком у 2010-му значно зменшилося навантаження на мирових суддів. Так, кількість кримінальних справ, які перебувають у їх провадженні, знизилася на 20%. При цьому на 23% скоротилася кількість скасованих вироків, винесених мировими суддями.

Іван ЄГОРОВ,
«Российская газета»