Закон і Бізнес


Другий шанс Феміди

ДСП частіше за ВС РФ повертає мантії


Право сусіда, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
2739

За перший рік своєї роботи Дисциплінарне судове присутствіє поновило на посадах 11 суддів. За словами члена ДСП Миколи Толчеєва, за рік відновлено повноваження двох арбітражних суддів, трьох мирових, одного судді облсуду, п’яти — райсудів.


За словами М.Толчеєва, у 2010-му ДСП розглянуло 147 заяв. «Більшість із них — це скарги громадян, які звертаються у ДСП, не розуміючи місця і значення цього органу в судовій системі. Громадяни, наприклад, просять позбавити суддю повноважень. Такі скарги повертаються», — відзначив він.
Член ДСП також повідомив, що станом на 1 січня 2011 року було розглянуто 32 заяви, з них 31 справа була за скаргами колишніх суддів, котрі зверталися і відстоювали незаконність позбавлення повноважень. Одна справа була за зверненням голови ВС РФ, коли ККС відмовила в припиненні повноважень судді.
«Всього було задоволено 11 скарг. Це приблизно одна третина з тих справ, які ми розглянули по суті», — заявив суддя.
Він також навів приклади підстав для скасування рішень ККС: суддів звинувачують у порушеннях, які, на думку комісії, були допущені при розгляді справ. Проте з’ясовується, що рішення, вироки в цих справах не були скасовані й вступили в силу. «ККС не є тим органом, який уповноважений давати оцінку законності судових актів. Це може виключно вищий суд. Інша справа, якщо рішення судді скасовано, якщо допущені процесуальні порушення, які спричинили порушення прав громадян», — підкреслив М.Толчеєв.
Також підставою для скасування може слугувати «невідповідність накладеного дисциплінарного стягнення тяжкості провини; якщо не враховано всіх даних, які характеризують суддю».
За словами М.Толчеєва, «трапляються випадки, коли комісія просто не може довести сам факт учинення проступку». Відповідаючи на запитання, чи від¬різ¬няється практика оскарження рішень ККС від тієї, що була раніше у Верховному суді РФ, М.Толчеєв сказав, що відрізняється. «У ДСП більше відновлюється на посаді суддів, більше рішень скасовується, ніж скасовувалося ВС РФ», — підсумував він.
У свою чергу його колега Олена Моїсеєва детальніше зупинилася на причинах поновлення суддів на посадах. «Ми вже кілька разів звертали увагу ККС на те, що вони іноді прагнуть дуже швидко розглянути подання голів судів. Іноді в наших рішеннях ми звинувачуємо ККС у тому, що вони фактично не роз¬глядають цих подань, а приймають їх до виконання. Іноді розглядають їх за відсутності суддів, які в кількох випадках у наших справах перебували на стаціонарному лікуванні й не могли прийти на засідання. Не завжди це є підставою для поновлення судді, але ми все-таки звертали увагу ККС, що суддя має право бути ви¬слуханим і представити свої доводи і заперечення щодо подання про позбавлення його достроково повноважень», — відзначила О.Моїсеєва.

Тетяна БЕРСЕНЄВА