Закон і Бізнес


Інвестиційний Альбіон

Лондон визнаний головним фінансовим центром світу


Банки і клієнти, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
2555

Як випливає з рейтингу аналітичної компанії Z/Yen, столиця Великої Британії — головний фі¬нан¬совий центр світу. Водночас активний розвиток показують фінансові центри Тихоокеанського регіону.


Британська столиця набрала 775 балів з 1000 можливих. До трійки лідерів уві¬йшли також Нью-Йорк і Гонконг. Слідом іде Сінгапур, за ним — Шанхай і Токіо, що розділили 5-е місце. У десятці провідних фінансових центрів також Чикаго, Цюріх, Женева і Сідней.
Рейтинг складається аналітиками з 2007 року й оновлюється кожної весни й осені. Всього дослідженням охоплено 75 мегаполісів, які оцінюються представниками опитуваних фінансових компаній з погляду ділового клімату, кваліфікації персоналу та рівня розвитку інфраструктури.
Більшість мегаполісів за останні півроку погіршили свої позиції, лише 25 змогли піднятися в рейтингу. Азіатські фінансові центри стають усе більш конкурентоспроможними: в першій двадцятці 8 азійських міст проти 6 північноамериканських і 5 європейських. У доповіді наголошується, що найпомітніший стрибок зробив Сеул: він перемістився на 16-е місце, випередивши Пекін.
Росію в рейтингу представляли два міста: Москва і Санкт-Петербург. Проте вони розмістилися в самому кінці списку, зайнявши 68-е і 69-е місця. У трійці аудсайдерів опинилися Афіни, Таллінн і Рейк’явік, а для Києва місця в рейтингу і зовсім не знайшлося.