Закон і Бізнес


У пошуках істини

ЄС вивчить міцність своєї грошової системи


Банки і клієнти, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
2590

Європейський регулятор European Banking Authority (EBA) опублікував параметри і строки нових стрес-тестів, які повинні будуть пройти найбільші банки ЄС. За допомогою таких тестів влада перевірить стійкість кредитних організацій у разі можливої кризи.


Нова серія стрес-тестів пройде у квітні — травні поточного року, а результати будуть опубліковані в червні щодо кожного банку окремо, а не сектору в цілому. У EBA відзначають, що сценарій тестів буде значно жорсткішим порівняно з аналогічною програмою випробувань 2010 року.
Зокрема, як указує Бі-Бі-Сі, кредитні організації зобов’яжуть повністю розкривати свої вкладення в суверенні борги з розбиттям по строках погашення і країнах. У той же час у негативному сценарії не розглядатиметься варіант дефолту уряду ЄС чи однієї з країн Євросоюзу.
Перевірки зачеплять у цілому 65% банківської системи ЄС, при цьому в кожній з країн стрес-тести повинні бути проведені не менш ніж у половині великих банків. Вони мають показати, наскільки кредитні організації стабільні в умовах зниження ВВП ЄС на 0,4% у 2011 році та нульового зростання у 2012-му.
За підсумками проведених у 2010 році стрес-тестів більшість банків ЄС були визнані стійкими до погіршення економічної ситуації. Проте пізніше експерти розкритикували умови тестів як дуже м’які.