Закон і Бізнес


Під захистом громади

Нардепи пропонують запровадити суд присяжних


Законотворчість, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
2927

Парламентарі переконані в тому, що громадянам, котрих обвинувачують у скоєнні кримінальних злочинів і які не визнають своєї  вини, належить мати право на розгляд справи присяжними. Тим паче що така можливість передбачається і Основним Законом.


Частиною 1 ст.127 Конституції встановлено, що «правосуддя здійснюють професійні судді та, у ви¬значених законом випадках, народні засідателі і присяжні». А відповідно до ч.2 ст.129 Основного Закону «судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних».
Таким чином, як наголосили ініціатори змін — «нунсівець» Геннадій Москаль і бютівець Сергій Власенко, — невід’ємним правом громадян є можливість обирати суд присяжних. Однак ця конституційна норма до цього часу не реалізована в законах.
Проектом «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо суду присяжних» (№8254) пропонується передбачити окрему процедуру розгляду кримінальних справ судом присяжних. Відповідно до документа суд присяжних розглядатиме кримінальні справи в тих випадках, коли підсудний, який підозрюється в скоєнні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, не визнає своєї провини. У випадку визнання вини, коли підсудний погоджуватиметься з пред’¬явленим обвинуваченням та дасть згоду на скорочений розгляд кримінальної справи, слухання проводитиметься відповідно до положень чинного КПК.
За проектом, коли підсудний не погоджуватиметься з обвинуваченням, яке йому пред’явлене, він управі вимагати розгляду справи малим журі, а у ви¬значених законом випадках при обвинуваченні в скоєнні особливо тяжких злочинів за клопотанням підсудного справа може розглядатися великим журі.