Закон і Бізнес


Письмові гарантії

Журналістів заборонять допитувати як свідків


Законотворчість, №13 (1000) 26.03—01.04.2011
2588

Народні депутати пропонують включити журналістську діяльність до переліку професій, допит представників яких обмежено. Крім цього, силовикам буде складніше конфіскувати оргтехніку.


11 нардепів від опозиції зареєстрували у Верховній Раді проект закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації)» (№8256).
У документі професія журналіста додається до переліку тих, представників яких не можна допитувати як свідків, якщо відповідну інформацію їм довірено або вона стала їм відомою при здійсненні професійної діяльності. У цьому переліку наразі є нота¬ріуси, лікарі, психологи, священнослужителі.
Рішення про обшук і ви¬їмку обладнання і носіїв інформації в служителів пера можуть проводитись лише за вмотивованою постановою голови апеляційного суду за місцем прова¬дження слідства на підставі подання прокурора області (АРК, Києва чи Севастополя), причому в такому поданні обов’язково має зазначатися, що йдеться про обшук у журналіста.
Нині представники мас-медіа не захищені від міліцейського тиску, хоча норми про захист джерел інформації існують, кажуть експерти. Адже міліція, як правило, посилається ви¬ключно на КПК, де таких норм ще немає.