Закон і Бізнес


Концепція вибору

Глава держави визначив напрям удосконалення порядку голосування


Влада і закон, №12 (999) 19.03—26.03.2011
2365

Президент погодив концептуальні пропозиції членів робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори, врахувавши зауваження експертів ОБСЄ та представників опозиції. Цю концепцію буде покладено в основу нового закону, проект якого розроблятиме Міністерство юстиції.


Як повідомив перед початком останнього засідання робочої групи її голова Олександр Лавринович, концепція закону розроблялася за участю представників усіх фракцій Верховної Ради, поза¬фракційних народних депутатів, представників міжнародних та вітчизняних неурядових організацій. При цьому значна частина пропозицій, врахованих главою держави, належала представникам опозиційних політичних сил та ОБСЄ.
Так, Президент погодився з пропозицією експерта ОБСЄ вилучити з майбутнього закону норму, за якою повноваження члена окружної (дільничної) виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з відкликанням його кандидатури суб’єктом її подання.
За ініціативою представників опозиції, в документі буде збережено існуючі преференції для парламентських партій у формуванні окружних та дільничних виборчих комісій та запроваджено постійну систему територіальних виборчих округів і дільниць. При цьому формування округів і дільниць буде винесено за часові межі виборчого процесу. Також закон передбачатиме можливість утворення в одному стаці¬онарному лікувальному закладі чи установі виконання покарань більш ніж однієї спеціальної виборчої дільниці.
Нові норми закріплять правило, що фінансування дострокових виборів здійснюватиметься з Резервного фонду Кабміну. Буде застережено, що прихована політична реклама, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, що не позначена відпо¬відно до вимог закону, забороняється. Документ має встановити і додаткові обмеження для журналістів, котрі братимуть участь у виборах як кандидати. Їм, зокрема, буде заборонено вести власні інформаційні телепрограми під час кампанії. Також будуть установлені рівні права для всіх національних спостерігачів.
Після того як Мін’юст розробить проект нового виборчого закону, його передадуть на погодження робочій групі, а міжнародним експертним установам запропонують дати свої висновки. І лише узгоджений варіант глава держави внесе до парламенту.
Конкретних строків міністр не озвучив, але, очевидно, що за такий важливий документ нар¬депи візьмуться не ра¬ніше літа, аби схвалити його вже на наступній сесії.