Закон і Бізнес


Елегантна мантія

До апеляційного суду в столиці рекомендували тільки жінок


Суддівські кадри, №12 (999) 19.03—26.03.2011
3283

Професія судді стає все більш жіночою. Переконатись у цьому можна було під час засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів 14 березня. Так, до Апеляційного суду м.Києва було рекомендовано відразу 8 суддів і серед них — жодного чоловіка.


Краса врятує суд

Засідання ВККС було, напевно, одним з найшвидших за весь час роботи цього органу. Менше години знадобилося членам ВККС для того, щоб дати 9 рекомендацій для обрання безстроково та погодитися на переведення ще двох законників у межах п’ятирічного строку.
Розпочалось зібрання з надання рекомендації для переходу до Вищого господарського суду. Працювати в цій установі бажав Олексій Євсіков з Київського апеляційного госпсуду. Жодних проблем з отриманням рекомендації в нього не виникло, після короткої розмови ВККС підтримала його кандидатуру.
Далі кваліфкомісія вирішила посприяти заповненню вакансій в Апеляційному суді м.Києва. На посади претендували відразу 8 кан¬дидаток, і всі вони отримали рекомендації.
Звісно, не обійшлось і без певних труднощів. Так на кількох претенденток були скарги. Проте це були нарікання на рішення суду, а не на дії законниць. Тому ВККС не звернула особливої уваги на «чолобитні».
Оскільки судді переходили до вищої інстанції, кваліфкомісія могла перевірити рівень їхніх знань. У кандидатів запитували про строки апеляційного оскарження і розгляду справ, ставили деякі інші питання. Були випадки, коли в суддів цікавилися проблемами розгляду цивільних справ, хоч вони вже кілька років спеціалізувалися на кримінальних і планували слухати їх і в апеляційному суді. Звісно, в таких випадках законникам було складно відповісти, але у ВККС поставилися до них лояльно і все одно дали «перепустки» на подальшу роботу.
Щоправда, члени кваліф¬комісії звернули увагу на те, що дехто із суддів затягував розгляд справ на роки. Тому було поставлено вимогу якнайшвидше завершити провадження.
Більшість суддів, які вже найближчим часом мають почати працювати в столичному апеляційному, вже живуть у Києві. Лише одна переїде з Тернополя.

До нового дому

Також кваліфкомісія погодилася на перехід двох законників у інші суди. Сергій Глубоченко планував перебратися з Маловисків¬ського районного суду Кіровоградської області до Корабельного районного суду м.Миколаєва. Зачитуючи матеріали, член ВККС Микола Мельник жартома відзначив, що оскільки він сам родом з Кіровоградщини, то не хотів би відпускати цього суддю до іншого регіону. С.Глубоченко пояснив, що в Миколаєві живе його дружина. Звісно, у кваліфкомісії вирішили не ставати на заваді сімейному щастю.
З Ленінського районного суду м.Вінниці до Шевченківського райсуду м.Києва хотів перевестись Андрій Осаулов. Це бажання він пояснював тим, що його дружині запропонували роботу в Києві. Члени комісії поцікавились, як буде вирішуватися питання із житлом. Суддя розповів, що власної домівки не має і у Вінниці, а тому переїзд житлових труднощів не додасть.
На завершення ВККС розглянула постанову Генпрокурора про відсторонення від посади судді Київського районного суду м.Донецька Юрія Виродова. Цього діяча підозрюють в отриманні хабара, і кваліфкомісія погодилася з проханням правоохоронців. Таким чином, подальшу долю законника вирішить суд.

Олексій ПИСАРЕВ