Закон і Бізнес


Вибори для наслідування

Британії рекомендують рівнятися на наше законодавство


Україна і світ, №11 (998) 12.03—18.03.2011
2531

У співпраці Європейської комісії «За демо¬кратію через право» з Україною з’явився позитивний момент: останнім часом цей орган ставить українське законодавство, що регулює порядок проведення виборів, за приклад іншим. Про це «ЗіБ» повідомив заступник члена Постійної делегації нашої країни в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Пилипенко.


Так, за його словами, на останній сесії Венеціанської комісії розглядали висновок щодо кодексу практики спостереження за виборами у Великій Британії. Мається на увазі те, що комісія підготувала пропозиції стосовно кодифікування норм, котрі відображають права та обов’язки офіційних спостерігачів у виборчому процесі.
У висновку «венеціанці» вказали на багато недоліків, що містяться в кодексі. Разом з тим вони поставили за приклад норми нашого закону «Про вибори народних депутатів України», які стосуються прав і повноважень офіційних спостерігачів.
«Коли Україну наводять як приклад для наслідування Великій Британії, то заяви деяких політиків про критичне і негативне ставлення Венеціанської комісії до нашої держави втрачають будь-який зміст», — підкреслив В.Пилипенко. Також він наголосив, що на сьогодні робоча група з питань удосконалення законодавства про вибори, створена указом Президента від 2.11.2010, членом якої є В.Пилипенко, тісно спів¬працює з Венеціанською комісією. Зокрема, представники цього органу відвідують засідання робочої групи, беруть активну участь у дискусіях. Також усі законопроекти, котрі будуть підготовлені робочою групою, направлятимуться для експертизи до комісії.

Марина ЗАКАБЛУК