Закон і Бізнес


Гречана змова

Антимонопольний комітет знайшов винних у подорожчанні крупи


Влада і закон, №11 (998) 12.03—18.03.2011
3539

Антимонопольний комітет нині розглядає 5 справ про порушення конкурентного законодавства учасниками ринку гречки. Вже виявлено факти безпідставного підвищення цін на цю крупу.


Зокрема, АМК виявив ознаки змови окремих учасників ринку при підвищенні цін на крупу врожаю 2009 року. Перший заступник голови відомства Юрій Кравченко заявив, що ціни підвищили безпідставно.
Крім того, «антимонопольщики» з’ясували, що на зростання цін на гречку вплинули фасувальники — згідно з чинним законодавством їх визначено як виробників продукції. Зокрема, фасувальники, при невеликій собівартості послуг з фасування, значно завищували ціни на вже фасовану крупу, яку постачали в торговельну мережу.
Нагадуємо: ажіотажний попит на гречку виник в Україні в січні 2011 року, а 8 лютого Кабмін підписав меморандум з виробниками цієї крупи, де зафіксував оптово-відпускні ціни на цей продукт. Крім того, власті розраховують на постачання до кінця березня 20 тис. гречки з Китаю.
Рішення в цих справах АМК має намір прийняти найближчим часом. Найімовірніше, викриті в змові відбудуться штрафами. А якби така ситуація склалася в Китаї, порушникам загрожувала б щонайменше в’язниця, а то й страта. Напевно, тому в Китаї дешева гречка.