Закон і Бізнес


Пальці напоготові!

Парламентарі перейдуть на персональне волевиявлення за власним бажанням


Влада і закон, №11 (998) 12.03—18.03.2011
2657

Нову систему «Рада-3» буде введено в дію за згодою більшості народних депутатів. Такий ви¬сновок можна зробити на підставі заяви спікера Володимира Литвина про те, що на наступному пленарному тижні він запропонує обговорити це питання і прийняти відповідну постанову ВР.


Нагадаємо: раніше В.Литвин обіцяв запустити нову систему персонального голосування своїм розпорядженням, що спричинило низку критичних зауважень представників провладної більшості. Тепер, за словами Голови ВР, «щоб не створювати додаткового напруження, це питання спочатку вивчать юристи в правовому контексті і фахівці — в технічному».
Проте останнє слово залишається за нардепами: В.Литвин тільки запевнив, що в разі потреби особисто і невідкладно внесе відповідний проект постанови. Для того щоб поставити крапку в цьому питанні, спікер запропонує на наступному пленарному тижні обговорити порядок уведення в дію системи «Рада-3». «Це необхідно зробити незалежно від того, скільки членів фракції за ким стоїть. Це не індульгенція, щоб не виконувати Конституцію», — вважає В.Литвин.
Його колеги неодно¬значно оцінюють можливість реалізації цієї ідеї. Зокрема, висловлюють побоювання, що через нову систему робота Верховної Ради може зупинитися. Корінь проблеми, на думку деяких парламентарів, у тому, що представники великого капіталу не відвідують сесійних засідань, а лідери фракцій не в змозі вплинути на їх присутність у залі.
Тож питання персонального голосування не вирішать позитивно без втручання Конституційного Суду: якщо буде прийнято хоча б одне рішення, в якому судді констатують порушення процедури ухвалення закону через «віялове» голосування.

Лев СЕМИШОЦЬКИЙ

Опитування «З&Б»

Як змусити нардепів голосувати тільки за себе?

Нещодавно Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав законодавців дотримуватися трудової дисципліни: приходити на роботу і персонально голосувати. Більш того, спікер порекомендував керівникам фракцій прищепити депутатам звичку голосувати тільки своїми картками. Як змусити народних обранців відмовитися від практики голосування за себе і за сусіда, з’ясовувала кореспондентка «ЗіБ».

Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, фракція ПР:
— Надто цим перейматися не варто. У нас є партійна дисципліна, і всі законопроекти обговорюються на засіданнях фракції. І депутати голосують відповідно до рішення останньої. Питання особистого голосування пов’язують із чинним законодавством. На мою думку, потрібно зважати на практику деяких європейських країн, в яких за проект голосують від більшості тих, хто присутній на засіданні законодавчого органу. Нині довкола цієї теми багато розмов, а власне, заради чого?

Олександр ГОЛУБ, фракція КПУ:
— Потрібно обирати таких депутатів, які використовували б свій мандат на благо народу, а не заради задоволення власних потреб.

Святослав ОЛІЙНИК, поза¬фракційний:
— Як на мене, це ключове питання. Голосуванням за своїх колег, яке спостерігається в нашому парламенті, депутати передусім дискредитують Україну в очах цивілізованого світу. Достатньо подивитися на реакцію будь-якого європейського політика. Думаю, завдання журналістів — популяризувати цю проблему, бо інакше достукатися до свідомості депутатів дуже важко. Втім, рано чи пізно традиції голосувати за сусіда покладуть край.

Тарас ЧОРНОВІЛ, позафракційний:
— Я поки що не бачу механізмів, щоб змусити депутатів ходити на роботу і голосувати персонально. Для втілення цих ідей відсутня по¬літична  воля. Проти таких змін виступають насамперед «регіонали». Втім, особливої активності не спостерігається й з боку опозиції, яка свого часу вдавалася до нечесного способу голосування. Також важливою є  воля народу: якщо не буде суспільного запиту, то ситуація не зміниться.

Ксенія ЛЯПІНА, фракція блоку «НУНС»:
— Очевидно, що змусити народних обранців голосувати персонально під силу лише їхній совісті. Інших варіантів поки що немає.

Валерій БАРАНОВ, фракція Народної партії:
— Є один спосіб, щоб покінчити з голосуванням за сусіда: потрібно ліквідувати систему виборів і забути як кошмарний сон.

Олесь ДОНІЙ, фракція блоку «НУНС»:
— Дієвих механізмів наразі немає. Технічні засоби не гарантуватимуть особистого голосування. На мою думку, вплинути на ситуацію може лише небажання суспільства бачити в парламенті нечесних депутатів.


Записала Тетяна КУЛАГІНА