Закон і Бізнес


Податок на ризики

Німці збиратимуть з фінустанов ?1 мільярд у рік


Банки і клієнти, №10 (997) 05.03—11.03.2011
2541

Уряд Німеччини схвалив законопроект про податок на банківську дія¬ль¬ність, який дозволить властям щорічно збирати з німецьких компаній близько i1 млрд, пові¬домляє агентство Reuters.


Мета запровадження нового податку — збір коштів у спеціальний ста¬білізаційний фонд, потім ці гроші направлятимуть на різні програми фінансової допомоги. Відповідно до норм банківські установи в Німеччині будуть зобов’язані платити «мзду» навіть у збиткові роки.
Згідно з документом розмір податку, яким обкладатимуть німецькі банки, безпосередньо залежить від їх розміру, рівня ризику організації для стабільності фінансової системи Німеччини, акціонерного капіталу, а також обсягу депозитів. У середньому податок забезпечить надходження в казну близько 15% від доходів фінустанов.
Щоб проект став  законом, необхідно отримати схвалення німецького парламенту.
Уряд ФРН ще наприкінці літа минулого року підтримав ідею введення банківського податку, відповідно до якого всі кредитні організації зі штаб-квартирами в Німеччині щорічно повинні відраховувати кошти в бюджет країни. Повідомлялося також, що гроші зі ста¬білізаційного фонду планується направляти на підтримку великих фінансових компаній, чиє можливе банкрутство могло б негативно позначитися на економіці ФРН.
Спеціальне оподаткування фінустанов уже запровадила влада Франції. Завдяки цьому Париж сподівається поповнити бюджет.