Закон і Бізнес


Економічний розрахунок

Доцільність єдиного клірингового центру залежить від витрат на нього


Банки і клієнти, №10 (997) 05.03—11.03.2011
3129

Асоціація «Україн¬ський Кредитно-Банківський Союз» уважає, що ідея ство¬рення єдиного україн¬ського клірингового центру потребує детального вивчення з погляду економічної доцільності та своєчасності. Та¬ку від¬повідь УКБС дав у зв’язку із запитом Нацбанку.


Виходячи з пріоритетності захисту національних інтересів у фінансовій та економічній сферах, УКБС уважає важливим розвиток безготівкових розрахунків, побудову ефективної та на¬дійної системи моніторингу безготівкових операцій та контролю ризиків, з одночасним упровадженням сучасних міжнародних принципів функціонування пла¬тіжних систем.
Тому створення єдиного клірингового центру для оброблення операцій, здійснених на території України з використанням спеціальних платіжних засобів, сприяло б удосконаленню національної платіжної інфраструктури і розвитку та захисту ринку платіжних карток.
Водночас експерти УКБС зазначили, що створення такого центру потребує виваженої оцінки строків реалізації цього масштабного проекту та його вартості. Адже до¬цільність створення єдиного українського клірингового центру на сучасному етапі залежить від витрат, пов’язаних зі створенням даної структури.
Насамперед, наголошують фахівці, потребує визначення коло учасників фінансування процесу створення клірингового центру, бо ті витрати, які понесуть банки, призведуть до збільшення собівартості послуг, що може негативно вплинути на їх привабливість для клієнтів.
Крім того, потрібно з’ясувати, чи зможе такий кліринговий центр забезпечити надійність і до¬ступність платіжних послуг, достатню продуктивність і ефективність, належний рівень захисту інформації та коштів від несанкціонованого доступу і шахрайства.
«Створення єдиного клірингового центру потребує детального опрацювання проблем, пов’язаних з побудовою та технічною реалізацією нової схеми проведення операцій з використанням спеціальних платіжних засобів », — зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.