Закон і Бізнес


Неформальний добробут

Держслужбовців зобов’яжуть декларувати навіть чуже майно, яким вони користуються


Право сусіда, №10 (997) 05.03—11.03.2011
2879

Чиновники повинні інформувати державу і громадськість не тільки про доходи і влас¬ність, а й про майно, яке їм формально не належить, а лише перебуває в користуванні. Про це йдеться в законопроекті про новий спосіб боротьби з корупцією.


Все цінне — у звіт!

Передбачається, що для держслужбовців і їхніх найближчих родичів обов’язковим стане надання органам контролю не тільки інформації про доходи і власність, а й про майно, яке перебуває в їхньому користуванні на підставі договорів оренди, інших документів, а також за дорученням.
Нині чиновник повинен в обов’язковому порядку інформувати тільки про майно, яке йому належить, а також його чоловіку/дружині й неповнолітнім дітям. Згідно з указом президента від 18.05.2009 ця інформація публікується на сайтах відомств і надається ЗМІ за їх запитами. Відомості перевіряють кадрові комісії.
Автори документа від¬значають, що при теперішньому порядку великий ризик виникнення ситуації, «коли службовець може придбати майно у власність третьої особи або когось із родичів, відомості про доходи яких він не зобов’язаний надавати, щоб надалі безоплатно користуватися таким майном, не вказуючи відомостей про нього в згаданій довідці». Запобігти цьому допоможе розширення переліку даних про кожного чиновника, обов’язкових для подання в органи контролю: пропонується внести додатковий пункт «цінне рухоме і нерухоме майно, яке перебуває у держслужбовців у користуванні».
«Декларація в її нинішньому вигляді куца і правди не відображає. Там указуються тільки об’єкти володіння на праві власності, в результаті виникає не¬однозначна ситуація, коли формальний і фактичний добробут може відрізнятися», — відзначив один з авторів проекту Андрій Скоч.

Контроль важливіший за перелік

«Проект не враховує багатьох практичних чинників і ситуацій. Існують предмети сезонного або разового користування. Наприклад, чоловік орендує автомобіль на відпочинку. Повідомляти про це ЗМІ й органи контролю? Принципи декларування треба вдосконалити, але такі законопроекти навряд чи щось змінять, проте можуть ще більше все заплутати», — вказав на недоліки проекту перший заступник голови комітету Держдуми з питань конституційного законодавства і державного будівництва Олександр Москалець.
Проект може бути використаний як привід для усунення неугодних політичних фігур «на замовлення», побоюється голова комісії Держдуми з питань протидії корупції, «єдинорос» Олексій Волков.
За його словами, ро¬сійський парламент має намір найближчим часом повністю ратифікувати Конвенцію ООН з питань боротьби з корупцією, яку РФ виконує, але з деякими винятками. Мова йде про обов’язкове декларування не тільки доходів, а й витрат чиновників, а також про включення до кримінального кодексу РФ статті «Незаконне збагачення», що буде ефективнішім антикоруп¬ційним заходом.
«Я сам опинився в епіцентрі критики, оскільки оформив свої частки комерційних компаній на батька. Після обрання в Держдуму я повністю ві¬дійшов від справ і зайнявся виключно законотвор¬чістю і доброчинною діяльністю. На мій погляд, інститут декларування необхідно розвивати і в частині контролю над витратами. Нам не треба соромитися наслідувати західний до¬свід, а брехня в декларації повинна стати підставою для організаційних і кадрових висновків», — відзначив А.Скоч.
Директор міжнародної організації з протидії корупції Transparency Inter¬national Олена Панфілова згодна з депутатами Держ¬думи в тому, що покращувати принципи декларування майна необхідно, проте декларації не зможуть вирішити проблему корумпованості держслужбовців. «Проблема навіть не в недостатньому переліку доходів, обов’язкових для декларування чиновниками, а у відсутності механізму перевірки достовірності публікованої ними інформації. Необхідно доопра¬цьовувати законодавство в частині невідворотності покарання за приховування або публікацію недостовірних відомостей», — вважає вона.

Алія САМИГУЛЛІНА, Право.ru