Закон і Бізнес


Синій, синій долар

Американці змінили дизайн головної банкноти світу


Банки і клієнти, №9 (996) 26.02—04.03.2011
19106

У США надходить в обіг нова 100-доларова купюра. За оцінками американських властей, це найзахищеніша банкнота у світі. Правда, багато громадян США можуть ніколи її не побачити, оскільки зви¬к¬ли до безготівкових розрахунків.


Її, як і раніше, прикрашає зображення одного з батьків-засновників США Бенджаміна Франкліна, проте купюра змінює колір із зеленого на світло-блакитний. Головна новація — наявність тривимірної захисної синьої стрічки, на якій зображені дзвіночки. Залежно від кута нахилу купюри зображення дзві¬ночка змінюється на число 100. Якщо нахиляти банкноту вліво і вправо, дзвіночки і числа 100 зміщуються вгору і вниз. Якщо нахиляти купюру вперед і назад, вони переміщаються з одного боку в інший.
Завдяки застосуванню передових мікротехнологій стрічка вплетена в папір, а не надрукована на ньому. Для створення ілюзії руху дзвіночків і чисел 100 використано близько мільйона мікролінз.
Ще одна відмінність — дзвіночок на тлі чорнильниці праворуч від захисної стрічки також змінює колір. Чорнильниця означає, що саме завдяки їй були підписані такі важливі документи, як конституція США, а дзвіночок — це символ свободи в Америці.
Вартість випуску нової банкноти становитиме 11,8 цента, що тільки на 3,2 цента більше, ніж попередньої. Старі 100-доларові купюри також залишаються законним платіжним засобом і вилучатимуть їх з обігу поступово.
Майже 80% американських банкнот, передусім вартістю $100, обертаються за межами США: американці вже давно звикли проводити безготівкові розрахунки.
Вперше 100-доларові купюри випустив федеральний уряд США в 1862 році. За історію свого існування купюра змінювалася понад 10 разів. Останнє оновлення припало на 1996 рік.