Закон і Бізнес


Інтелект під питанням

Чиновників перевірять на рівень IQ


Право сусіда, №9 (996) 26.02—04.03.2011
2661

Для з’ясування ефективності роботи чиновників у структурі московської мерії може з’явитися спеціальний під¬розділ, який займатиметься «ревізією» рівня інтелекту можновладців.


Як повідомляє «Российская газета», всіх чиновників апарату мерії й уряду Москви перевірять на IQ (коефіцієнт інтелекту), а також на вміння користуватися Інтернетом і сучасними мультимедійними технологіями.
Крім того, не виключено, що московських чиновників перевірять на детекторі брехні на предмет відповідності доходів, указаних у податковій декларації, реальним витратам.
Між іншим, у травні 2010 року на поліграфі хотіли перевіряти чиновників, причетних до організації розміщення держзамовлень.
Відзначимо, що подібні «іспити» періодично проводяться в російських регіонах. Наприклад, у Вологодській області у вересні минулого року чиновників попросили написати диктант з російської мови. Крім того, ще в 2008-му президент Росії порушив питання про підвищення рівня комп’ютерної грамотності держслужбовців і обов’язкової атестації. «Чиновник, який сьогодні не володіє елементарними навичками роботи з комп’ютером, не може ефективно працювати, — заявив президент. — Або вчися, або, як кажуть, до побачення».
«Це свого роду атестація, яка дозволить новій адміністрації Москви зробити висновки про профпридатність і кваліфікацію чиновників», — додало джерело в мерії.
Середній IQ по Росії, згідно з дослідженням професора Річарда Лінна з Ольстерського університету, становить 96. Варто відзначити, що, за висновками вчених, нормальний коефіцієнт IQ  звичайного американця дорівнює близько 100 балам.