Закон і Бізнес


Камера! Допит! Знято!

Поліцейських зобов’яжуть записувати бесіди на відео


Право сусіда, №9 (996) 26.02—04.03.2011
2975


Відеозапис допиту може стати обов’язковою процедурою для російських поліцейських, як тільки вони прийдуть на зміну міліціонерам. Про це після зустрічі з верховним комісаром ООН з прав людини Наві Піллай заявив заступник голови МВС Сергій Герасимов. Втім, адвокати і правозахисники сумніваються, що відео буде достатньо для захисту від свавілля.

Як відзначив С.Герасимов, МВС Росії готове розглянути можливість обов’язкового відеозапису допитів, але після реформування відомства. Таке фіксування допитів розглядається як «захід забезпечення міжнародних стандартів у сфері дотримання прав людини».
Правда, в офіційному повідомленні МВС ідеться, що в деяких випадках, на думку міліціонерів, відеозапис допитів недоцільний і що проект обійдеться дуже дорого.
«Немає сенсу записувати допит, коли злочин розслідується по гарячих слідах і допити осіб (свідків, потерпілих) проводяться в обставинах, коли не можна зволікати», — вважають правоохоронці. Можна обійтися без запису, якщо допит ведеться на місці скоєння злочину або за місцем перебування свідків і потерпілих. Крім того, в МВС звертають увагу, що обов’язкове відеофіксування допиту суперечить можливості відмови допитуваного від запису з моральних і етичних міркувань. Нині, нагадують представники міністерства, відеозапис допиту ведеться за ініціативою слідчого чи допитуваного, а при допиті в суді — за клопотанням когось з учасників процесу.
Водночас правозахисники вважають, що це прогресивний захід, який допоможе уникнути самоправства. Проте потрібно розуміти, переконують експерти, що той самий виняток, коли ведеться нагальний допит, може стати правилом і створити лазівку для зловживань, в результаті фіксування втратить сенс, адже якщо записувати, то записувати все.
«Як тільки людина потрапляє у відділення міліції чи поліції, вона опиняється в «чорному ящику». Ніхто не заважає представникам правоохоронних органів катувати людину не на самому допиті, а до нього. Крім того, за нашим досві¬дом, не всі тортури мають на меті вибити з людини зізнання, іноді це просто тортури заради тортур», — уважає представник Молодіжного правозахисного руху Микола Зборошенко.
Домогтися задоволення клопотання на ведення відео¬запису допитів можна і нині. Проблема, за словами правозахисника, в іншому — «в повній відсутності контролю над тим, що відбувається з людиною, як тільки вона потрапляє у відділення міліції».
Перший заступник голови комітету Держдуми з питань безпеки Михайло Гришанков підкреслив, що обов’язковий відеозапис допитів треба вводити якнайшвидше, але без підтримки з боку самого МВС це неможливо.
«Звичайно, історій, коли показання дають під тортурами, не повинно бути. Проте проведення такої реформи можливо тільки за наявності політичної волі з боку МВС, оскільки організаційна частина вимагає досить великих витрат з бюджету Міністерства внутрішніх справ. Але була б воля — збудувати можна все», — підсумував М.Гришанков.
Нагадаємо: на початку лютого президент РФ Дмитро Медведєв підписав закон про поліцію. Таким чином, з 1 березня цей правовий акт уступить у силу, і замість міліціонерів з’являться поліцейські. Зміниться не тільки назва, реформа торкнеться самої суті функціонування правоохоронних органів.
Проте на цьому робота над законом не припиняється. Найближчим часом президент підпише укази, якими затвердить Положення про МВС, про структуру центрального апарату міністерства, про терито¬ріальний орган МВС у суб’єкті федерації. Указами затвердять склад і порядок роботи атестаційної комісії, граничну штатну чисельність органів внут¬рішніх справ, зокрема і цент¬рального апарату.
«Всі ці рішення мають більш оперативний характер, але вони все одно важливі для того, щоб створити правильну атмосферу для ефективної роботи органів поліції», — підкреслив глава держави.

Катерина САВІНА, Євгенія ХРУСТАЛЬОВА