Закон і Бізнес


Сам собі ДАІ

ДТП зможуть оформляти водії


Законотворчість, №9 (996) 26.02—04.03.2011
2831

Парламент прийняв закон, який передбачає спрощення оформлення дорожньо-транспортних пригод, у котрих немає потерпілих чи загиблих, а пошко¬джені тільки транспортні засоби. Ви¬кликати працівників ДАІ більше не потрібно, проте багато хто сумнівається, що страховики повірять самостійно заповненим документам.


Про нововведення йдеться в законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспорт¬них пригод і виплат страхового відшкодування». Тепер невеликі ДТП можна буде оформляти без участі Державтоінспекції. Це передусім спростить процедуру отримання страховки за пошкоджене авто. Оформ¬ляти ДТП самостійно можна було й раніше, але водії, як правило, не ризикували, побоюючись проблем зі страховиками.
Згідно із законом, якщо в ДТП немає потерпілих, обидві машини застраховано, а обидва водії тверезі і згодні з причинами аварії, водій, у якого є поліс автоцивілки, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху — не платить штрафу і не ризикує позбутися прав. Ви¬кликати на місце ДТП представників страхових компаній також не потрібно, достатньо буде проінформувати їх про аварію.
Очікується, що необхідний для заповнення у разі аварії бланк європротоколу водієві видаватимуть разом зі страховим полісом. А складати схему ДТП можуть навчити, наприклад, в автошколах.
Водночас страхові компанії побоюються, що фактів шахрайства з боку водіїв побільшає. Багато автолюбителів також не дуже радісно сприйняли ці нововведення. Вони сумніваються, що зможуть обійтися без ДАІ через часті проблеми зі страховиками.
Варто відзначити, що зміни набудуть чинності тільки через півроку після того, як закон буде офіційно опублікований.