Закон і Бізнес


Нардепи зупинять барабан


№23 (1113) 08.06—14.06.2013
3680

У парламенті зареєстровано законопроект, який має зупинити поширення гральних залів під виглядом і за ліцензією державних лотерей. Під заборону потраплять усі термінали, які нагадують ігрові автомати та використовують імітацію прокручення барабану.


Наразі у Верховній Раді зареєстровано 4 законопроекти, спрямовані на врегулювання діяльності ринку лотерей. Зі своїми пропозиціями виступили представники Партії регіонів, опозиції та Кабміну. Однак, схоже, найбільше шансів на ухвалення має нещодавно поданий проект «Про внесення змін до Закону України «Про державні лотереї в Україні» (№2299-д).

На одному з минулих засідань Комітету ВР з питань податкової та митної політики зазначалось, що необхідно підготувати нову ініціативу на основі законопроекту №2299, врахувавши зауваження до нього. Результатом цієї роботи й став проект, розроблений 4 нардепами: представниками партії влади та ВО «Батьківщина».

Проект передбачає, що оператор держлотерей повинен забезпечувати можливість у реальному часі контролювати операції з прийняття ставок та виплати виграшів через свої термінали.

Крім цього, забороняється використання гральних автоматів у якості лотерейного обладнання. Так само для розіграшу лотерей не можна буде використовувати обладнання в корпусах, яке своїм зовнішнім виглядом нагадує гральні автомати. Також забороняється відтворення в будь-якій формі процесу прокручування барабанів, який імітує процес розіграшу на автоматі.

Таким чином автори проекту сподіваються зупинити поширення ігрових залів, де відвідувачі, хоча формально беруть участь у державних лотереях, насправді сидять за автоматами і результати своїх ставок бачать на екранах, адже так оператори державних лотерей фактично відроджують гральний бізнес, який заборонено законодавством.